Gelet op de vorige feestelijkheden van De Huiszoekers belooft het 100-jarige jubileum enkel een nog bijzonderder moment te worden.
Gelet op de vorige feestelijkheden van De Huiszoekers belooft het 100-jarige jubileum enkel een nog bijzonderder moment te worden. (Foto: )

PV De Huiszoekers in Boxmeer viert 100 gevleugelde jaren

  •   keer gelezen

BOXMEER | Misschien heeft men het niet zo snel in de gaten, maar duiven en de duivensport zijn van grote historische waarde. Met haar feestelijke 100-jarige jubileum mag de Boxmeerse postduivenvereniging ook een alomvattend hoofdstuk toe-eigenen in het geschiedenisboek der duivensport. Hoewel turbulent, zeker een hoofdstuk waar de Boxmerenaren trots er nog vele van hopen te schrijven.

“Wist je dat de duiven in de oorlog meer dan honderd mensenlevens hebben gered?” Leo Rutjens is gepassioneerd duivenmelker, net als Wim Waals en Wim Ankersmit. Het drietal kan uren vertellen over de duivenhistorie, of uitleggen over hoe de gevleugelde sport in zijn werk gaat. “Er zijn duiven die hebben koninklijke onderscheidingen gekregen. Door hun toedoen werden een aantal verschrikkelijke gebeurtenissen in de oorlog voorkomen. Dat is toch geweldig!” Minder geweldig is de kanttekening die Leo moet plaatsen. De Duitsers wisten natuurlijk van de functie die de vogels konden vervullen. “Menig kampioensduif is onder het bevel van de bezetter geslacht. Dat heeft wat tranen gekost.”

Gelukkig bloeide na de oorlog de sport op tot grote hoogten. Het was gedurende deze hoogtijdagen dat het drietal de hobby ontwikkelde. “Je had toen in elke straat wel melkers. Van vader op zoon werd de sport doorgegeven” legt Wim Waals uit. De sport was groot, en zo ook De Huiszoekers. In Boxmeer omvatte het ledental 200 melkers, de omliggende kernen hadden eveneens duivenverenigingen met dito ledenaantallen. Nu beslaat de Boxmeerse vereniging vrijwel heel Land van Cuijk, bestaand uit leden van omliggende clubs die in het verleden ter ziele zijn gegaan. Wim: “Maar iedereen die interesse heeft in de duivensport is welkom om eens een kijkje te nemen bij ons.” ( Neem contact op met Wim via wim.waals@hotmail.com)

Niet te geloven
Maar wat maakt de sport voor Wim, Leo en Wim zo bijzonder? Waar zit de magie? “Het zijn ontzettend slimme diertjes” zegt Leo enthousiast. “Op herkenningspunten én magnetisch veld vliegen ze van plaatsen als Barcelona naar huis. En dat soms binnen 24 uur. Zelfs in de dichtste mist weten ze nog hun hok te vinden. Dat is toch niet te geloven!” Wim Ankersmit vult aan. “Afhankelijk van het weer kunnen ze zeker wel snelheden van 120 kilometer per uur bereiken. De snelste Nederlandse duif haalde zelfs 144,4 kilometer per uur!”

Dergelijke prestaties worden getraind door de duif steeds verder van huis uit te zetten. “Duiven blijven altijd rondjes vliegen rondom hun hok. Maar als je ervoor zorgt dat ze steeds grotere vlieggebieden krijgen, leren ze de omgeving kennen” vertelt Wim Waals. “Als ze net kunnen vliegen, blijf je op een paar kilometer van huis. Maar dat kunnen er al snel honderden worden.” Honderden kilometers die zeker op de populaire marathonvluchten in de vleugels komen. Afstanden van 700 kilometer of meer worden hierbij niet geschuwd. 

Terugloop
De huidige regelgeving voor het houden van duiven, maar ook omtrent de bescherming van natuurlijk vijanden als de slechtvalk, maakt het voor liefhebbers en verenigingen moeilijk om de passie te blijven beoefenen. Landelijk nemen de ledenaantallen van duivenverenigingen af. Het verzorgen van de dieren kost veel tijd en gebondenheid. “Het vergt wel veel flexibiliteit” aldus Wim Waals. “Zeker omdat tegenwoordig man en vrouw allebei full time werken, is er minder tijd voor de verzorging. Daarnaast zijn er heel veel meer bronnen van vermaak dan vroeger.”

Jubileumviering
Desondanks zijn de mannen bij De Huiszoekers in feeststemming. Op 7 november bestaat de club 101 jaar. Door de alom bekende coronaredenen moest het bijzondere 100-jarige jubileum worden uitgesteld. Wim Waals: “Dat vieren we dus op zaterdag 23 oktober. Uiteraard nog steeds volledig volgens de voorschriften van het RIVM. We organiseren een grootse, feestelijke receptie. Het belooft ontzettend gezellig te worden” Wim Ankersmit: “We hebben ruim 80 uitnodigen verzonden naar mensen in heel regio.” Maar uiteraard is iedereen welkom om te proosten op 100 jaar de Huiszoekers. Wim, Leo en Wim zijn tevens vastberaden het glas te heffen op nog vele nieuwe gevleugelde jaren.

Meer berichten