Peter Klomp geniet van zijn bonsai passie, zijn hobby is wel wat uit de hand gelopen.
Peter Klomp geniet van zijn bonsai passie, zijn hobby is wel wat uit de hand gelopen. (Foto: )

‘Voor de een is het afval, voor mij niet’

  •   keer gelezen

WANROIJ | Millenaar Peter Klomp is helemaal in de ban van creaties met bonsai. “Het begon 15 jaar geleden allemaal met mijn deelname aan een cursus in Venlo. Het sprak me gelijk aan en de liefde voor bonsai is nooit meer weggegaan.”   

Door Rudolf van Gemert   

Peter Klomp en het werken met bonsai is een uitstekende combinatie. Omdat hij met zijn vrouw kleiner wilde gaan wonen, is hij met zijn hobby in Wanroij gaan wonen. Peter: “Het bevalt ons hier prima en er is meer dan voldoende ruimte voor mijn bonsai-creaties.”

Bonsai is de traditionele Japanse kunstvorm die gericht is op het kweken van miniatuurbomen in potten. Een houtige plant wordt tijdens de groei zodanig gemanipuleerd dat het een miniatuurboom blijft die in eenvoudige lijnen de wezenlijke kenmerken vertoont van een volgroeid natuurlijk exemplaar. Peter: “Van elke boomsoort is een bonsai te maken, mits het blad niet te groot is. Overal waar je loopt zie je een bonsai in bomen, dat blijft fascinerend. Bij de maandelijkse bonsai vereniging komen alle thema’s zoals verpotten, snoeien en bedraden voorbij. Maar er zijn meer belangrijke punten zoals de soort pot, grondsoorten, ziektes.” 

Als Peter eenmaal begint over bonsai, is er geen houden meer aan. “Veel grondsoorten komen uit Japan en worden ook vermengd met onze potgrond. Grond moet luchtig zijn en moet voedingsstoffen op kunnen nemen. Verpotten is bij kleine exemplaren elk jaar, bij middelgroot twee tot drie jaar en grotere elke vijf jaar. Ik registreer al deze gegevens zodat het niet mis kan gaan. Met aluminiumdraad kun je een bonsai op diverse mogelijkheden vormgeven. Rechtopstaand, bezemstijl, vlotstijl, klompstijl, cascade en bosstijl worden gedaan.”

Peter vindt dat zijn hobby iets voor iedereen kan zijn met interesse erin. “Voor de een is het afval, voor mij kan een boompje interessant zijn. Vanuit een stekje iets moois maken is super. Het is een proces met geduld en het is een kwestie van enkele jaren vooruitdenken. Je begint met goed observeren van alle kanten en daarna kies je je uitvoering. Deze kan later vaak toch nog veranderen. We hebben veel mooie exemplaren in onze tuin staan. Van de kleinste met de leeftijd van een jaar tot een grote met een ouderdom van zo’n 85 jaar. We hebben natuurlijk ook veel stekjes staan om mee te werken. Je kunt er dagelijks mee bezig zijn, het blijft altijd boeiend. Maar mijn vrouw is blij dat ik af en toe ook nog wat tijd maak om met haar van het leven te genieten”, lacht Peter.  

Meer berichten