Archieffoto van de Kermis in Cuijk.
Archieffoto van de Kermis in Cuijk. Foto: Frank Weren

Literair afscheid van Cuijk

Algemeen 455 keer gelezen

CUIJK | Op woensdag 3 november vindt het derde taalfestijn TAAL AAN DE MAAS plaats in de schouwburg in Cuijk. Het is een “literair adieu” aan de gemeente Cuijk, waar schrijvers, dichters en zangers uit de gemeente een podium krijgen om hun talent te tonen en waar de bezoekers met enige weemoed afscheid kunnen nemen van hun gemeente Cuijk. 

Deze avond is de derde in de reeks van taalfestijnen – Mill en St. Anthonis gingen al voor- georganiseerd door De Kneep. De komende fusie naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk was aanleiding om in elke gemeente een taalfestijn te organiseren en De Kneep hoopt daarmee het belang van taal als wezenlijk onderdeel van cultuur nog eens extra in de schijnwerpers te zetten. Het belooft een ontspannen avond te worden met creatieve taaluitingen, interviews en muziek.

Zangers Gerty van Lith, Frans Pennings en Ger Keizers brengen herinneringen aan “de Kuukse straten” en Hent van de Berg tot leven.

Schrijvers en dichters zoals Marijke Witman, Rick Jacobs, Farida Abdi, Nico Beemsterboer, Marisca Cocu en Henny Frederix komen aan bod in interviews en het voorlezen van gedichten of verhalen. 

Behalve de bijdragen van deze Cuijkse schrijvers wordt ook de derde bijdrage in het estafette-verhaal “Het blinkende goud” van de vijf burgemeesters van het Land van Cuijk gepresenteerd. Dit verhaal werd begonnen door schrijfster Lotte Samarah Hermens en aan alle burgemeesters werd gevraagd een vervolg te schrijven. Deze avond is het de beurt van burgemeester Fränzel van St. Anthonis om zijn bijdrage voor te lezen, waarna hij het stokje overdraagt aan burgemeester Hillenaar. 

Vast item bij alle vijf Taal aan de Maas-evenementen in de gemeenten is de “Wethouders Haiku ronde Land van Cuijk”.

Aan alle vijf wethouders cultuur in de gemeenten is gevraagd een of meer toepasselijke Haiku’s te maken en voor te dragen. “Haiku -meester” , schrijver Marco v.d. Plasse werd gevraagd als coach en beoordeelt de resultaten. 

Wethouder Cultuur Joost Hendriks legt zijn hoofd op het hakblok en leest twee Haiku’s voor.

De makers van het boek “Houdoe Cuijk”, René Megens en Ed van Alem, zijn journalist en daardoor bijzondere getuigen van de Cuijkse tijd. Ze schreven en fotografeerden velen jaren Cuijk bij elkaar en vertellen over gebeurtenissen en herinneringen, soms al vergeten, soms diep gegrift in het geheugen. 

De toegang voor deze avond, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, is gratis, maar een kaartje is verplicht. Behalve een ticket voor de voorstelling is ook een coronatoegangsbewijs nodig. Reserveer via schouwburgcuijk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant