Na jaren van leegstand werd de vervallen boerderij in het centrum van Sambeek gesloopt. De geschiedenis van die plek wordt belicht op de Historische Avond van Sambeek Heem (foto: Gerard Everink / Sambeeks Heem).
Na jaren van leegstand werd de vervallen boerderij in het centrum van Sambeek gesloopt. De geschiedenis van die plek wordt belicht op de Historische Avond van Sambeek Heem (foto: Gerard Everink / Sambeeks Heem). (Foto: )

Dorpsactualiteiten in een historisch jasje: Weer een Historische Avond van Sambeeks Heem

  •   keer gelezen

SAMBEEK | Iedereen kan het zich nog wel herinneren: het hoogwater van halverwege dit jaar. De Maas was weer eens flink buiten haar oevers getreden. Met als gevolg fikse overstromingen, met veel schade in vooral Zuid-Limburg en Duitsland. Ook in Sambeek reikte het hoge water tot ver. Er werden zelfs nooddijkjes aangelegd. 

Tijdens de Historische Avond van Sambeeks Heem op 2 november komt deze overstroming aan bod en wordt tevens in een historisch perspectief geplaatst. Hoe was het in het verleden gesteld met het hoogwater in Sambeek? Heeft het dorp er veel van te lijden gehad? Hoe gingen de inwoners met het hoge water om?

Geen kerk meer
Sambeeks Heem laat bij de Historische Avond een aantal gebeurtenissen in het dorp van het afgelopen jaar de revue passeren en kijkt vanuit deze actualiteiten terug in de geschiedenis.

Zo werd in maart het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken. En daarmee kwam er een einde aan een periode van bijna 750 jaar dat het dorp een eigen kerkgebouw had. Gedurende die tijd gingen de Sambekenaren in verschillende gebouwen ter kerke. Welke waren dat? En waar stonden die? En wat gebeurde ermee?

De Elsenhof
De kerk in Sambeek gaat verbouwd worden tot gemeenschapshuis. Het huidige gemeenschapshuis De Elsenhof wordt over enige tijd afgestoten. Hetzelfde geldt voor de boerderij op de hoek van de Grotestraat/Maaastraat, die dit jaar werd gesloopt. Het Sambeekse gilde moest de viering van het 600-jarig bestaan vanwege corona afgelasten. Wat is er hier in de loop der eeuwen allemaal gebeurd? Deafgelopen maanden is een grafkeldertje bij het vroegere Catharinaklooster gerestaureerd. Waarom is dit grafkeldertje daar gebouwd en wie heeft er in gelegen?

Uiteraard wordt er tijdens deze Historische Avond weer een oude film gedraaid en is er een leuke quiz, waarbij de aanwezigen hun kennis van het dorp kunnen testen.

De Historische Avond van Sambeeks Heem is op dinsdag 2 november in gemeenschapshuis De Elsenhof; aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). Iedereen is van harte welkom op deze gratis toegankelijke bijeenkomst met een geldige QR-code (digitaal of op papier) plus legitimatiebewijs.

Meer berichten