Archeologisch onderzoek op een weiland bij De Schans in Haps.
Archeologisch onderzoek op een weiland bij De Schans in Haps. Foto: SK-Media

Archeologisch onderzoek naar het ‘Huis van Haps’

Algemeen 2.263 keer gelezen

HAPS | Een kasteel in Haps? Niet iedereen is er mee bekend. Toch zijn er voldoende aanwijzingen dat er vanaf de 14e eeuw een bijzonder bouwwerk heeft gestaan op de weiland bij De Schans in Haps. Loes van Erp-Mooren en haar familie hebben visies om deze weilanden te voorzien van een aantal mooie nieuwbouwwoningen. Maar alvorens er iets uit de grond zal herrijzen, moet er eerst worden gekeken naar wat er ín de grond zit.

Door Mans Pere

Staand op het door de regen zompig geworden gras wijst Loes enthousiast over het groen. “Daar stond vermoedelijk het hoofdgebouw. Omringd door een slotgracht en alles. En juist op dat weiland stond dan het bijgebouw.” Is het allemaal speculatie? Heeft er echt een kasteel gestaan op deze locatie, én kloppen de omschrijvingen van Loes? Een team vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Nederland kwam zaterdag naar Haps om meer duidelijkheid te krijgen. Ad Brands is in ieder geval opgewekt. “We hebben al een aantal concrete aanwijzingen zichtbaar. Eén van onze experts in oude luchtfoto’s heeft bijvoorbeeld al een verschil in verkleuring van de velden aangetoond. Op de plek waar de slotgracht heeft gelegen, is de grond iets anders. En dat zie je dus terug in de kleur van het gras.”

‘We gaan niet graven’
Met hoogwaardige radarapparatuur is het archeologische gezelschap zaterdag over de grond gegaan, kijkend of er iets in de grond zit. “We kunnen niet zien wat het dan is, maar wel dat de samenstelling verandert. Dat zijn goede aanwijzingen.” Indien er daadwerkelijk contouren zichtbaar worden, moet er worden bepaald hoe interessant het is. Wat nu in de grond zit, kan niet worden aangetast. “En onze methode is ook niet invasief. We gaan niet graven” stelt Ad. Mocht de archeologische waarde wel enorm zijn, dan komt dat graven vanzelf.

‘We hebben al een aantal concrete aanwijzingen zichtbaar’

Masterplan
Loes is vastberaden de uitkomst mee te nemen in de eventuele bouwplannen. “Op dit perceel wil ik de oude contouren van muren en grachten, en daarmee een stukje geschiedenis, terug laten komen” aldus de Hapse. “Daarnaast leeft het idee om het kasteel terug te bouwen op een perceel daarachter, met daarin woningen.” Voor het zover is moet de gemeente nog instemmen met het masterplan. Dit gebeurt medio november. Tevens is de uitslag van de echo, welke pas over enkele weken beschikbaar is, natuurlijk van groot belang. Mogelijk is er sprake van een vergissing en heeft het ‘Huis van Haps’ heel ergens anders gestaan. Ad: “Toch heb ik hoge verwachtingen. Er zouden al eerder interessante stenen zijn gevonden. We zijn heel erg benieuwd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant