De lijsttrekkers van de deelnemende partijen.
De lijsttrekkers van de deelnemende partijen.
COLUMN

‘Politieke partijen te schijterig om grote thema’s aan te snijden’

Column 777 keer gelezen

Het behoeft aan onze Limburgse lezers enige uitleg. Als zij in Gennep de brug over komen of in Vierlingsbeek of Sambeek van het pontveer afstappen, verbazen ze zich over de talloze plakkaten en spandoeken langs de wegen. Waar elke organisator van een festiviteit onmiddellijk gesommeerd zou worden zijn her en der geplaatste aankondigingen te verwijderen, is hier kennelijk een hoger doel aan de orde.

Nee, Limburgse vrienden, het gaat niet om de zoveelste kunstroute, van creativiteit is geen sprake, het zijn veelal wat saaie foto’s van brave mensen van wat gevorderde leeftijd. Nee, beste bezoekers uit Bergen, Gennep en Mook, aan de Brabantse kant van de Maas zijn over drie weken verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van het Land van Cuijk. Overigens, erg veel inwoners van dat Land van Cuijk weten dat zelf ook niet.

Verkiezingen, zegt u, dan kondigen de deelnemers ongetwijfeld nobele doelen en fraaie vergezichten aan. Helaas, als landelijk Mark Rutte wordt verweten geen inhoud te hebben, dan hebben ze er hier een goed voorbeeld aan genomen. Wonderlijk hoe geen der partijen grote onderwerpen aan de orde durft te stellen. Als ons dagblad ze vraagt hoe het nu verder moet met windmolen- of zonneparken, dan heeft geen der 13 partijen een antwoord. Nee, ze willen toekomstige generaties niet opzadelen met ons milieu-gerommel, maar met concrete voorstellen komen ze niet. Want elk voorstel kent wel een tegenstander en daar gaan dan weer wat stemmen naar de verdommenis.

Behalve die saaie koppen zie je op de wildgroei aan affiches kreten als ‘dichtbij en betrokken’, ‘lokaal de beste’ en ‘wij geven kleur’. Die helpen mij niet verder bij het maken van mijn keuze.

Teleurstellend is dat er in de 33 betrokken dorpen slechts drie verkiezingsdebatten zijn. Dat schrale aantal is misschien wel logisch. Want waar moeten ze het in hemelsnaam over hebben? In hun schijterigheid om zich ergens over uit te spreken (zonneparken, verschraling van de voorzieningen in de dorpen, duurzaamheid, beperkingen voor boeren, om maar wat te noemen) houden ze allemaal hun kaarten tegen de borst. Keuzes maken is de kern van politiek. Maar om straks nog alle kanten op te kunnen buigen, zitten we hier nu met een gortdroge verkiezingsstrijd die dus helemaal geen strijd is.

Limburgse vrienden, wees niet jaloers, kabbel maar lekker voort, zonder al die troep in de bermen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant