Schouwburg Cuijk.
Schouwburg Cuijk. Foto: Martijn Schwillens

Schouwburg Cuijk fier overeind in coronatijd

Algemeen 415 keer gelezen

CUIJK | Ondanks de gedwongen sluiting in coronatijd is Schouwburg Cuijk fier overeind gebleven. Door de broekriem stevig aan te trekken en het aanboren van noodfondsen kon seizoen 20|21 worden afgesloten met een positief saldo. Bovendien werden tal van bijzondere nieuwe initiatieven opgepakt, waaronder Thuis in ’t Theater.

Net als in seizoen 19|20 stond ook seizoen 20|21 in het teken van de coronapandemie. Van helemaal dicht tot open met anderhalve meter afstand, tot gedeeltelijk open voor maximaal 30 bezoekers met én zonder horeca. De maatregelen hadden tot gevolg dat opnieuw ongeveer 75 procent van de geplande voorstellingen moest worden verplaatst.

“Verplaatsen, annuleren, herprogrammeren, subsidie en steun aanvragen, de communicatie met onze gasten, het was een buitengewoon tijdrovend proces voor nagenoeg de gehele organisatie”, blikt directeur Bart Vaessen terug in het jaarverslag ‘Kansen in crisis’. “Toch zijn we positief gebleven door de kansen te grijpen die er binnen de beperkingen nog wél waren.”

Thuis in ’t Theater
In de serie Thuis in ‘t Theater traden Frank Boeijen en Jack Poels van Rowwen Hèze in totaal 12 keer op met een intiem concert voor 30 gasten die bij de artiesten op het toneel zaten. Ook waren er livestreams zoals het Taalfestijn, in aangepaste vorm, van schrijverscollectief De Kneep en Theater na de Dam dat te zien was via onder meer Omroep Land van Cuijk.

In totaal heeft de schouwburg in het vorige seizoen 107 activiteiten kunnen organiseren voor diverse doelgroepen en zijn verschillende projecten opgestart in samenwerking met het primair en voortgezet onderwijs, welzijnsorganisatie Sociom, stichting Doejemee, Vier het Leven, De Nölers en vele verenigingen uit het Land van Cuijk, veelal in samenwerking met cultuuraanjager Harm Baaijens.

Uitkomst voor scholen
Vooral voor het onderwijs was de ruime schouwburg een uitkomst met de anderhalve-meter-regel. Zo bezochten in totaal maar liefst 1200 middelbare scholieren de theatercolleges van Guido Weijers over geluk, gingen nog eens 1100 leerlingen naar een productie van Danstheater Aya over vriendschap en deden circa 800 leerlingen mee aan een artist in residence project.

Omdat de schouwburg meer wil zijn dan alleen een plek voor voorstellingen, werd in samenwerking met initiatiefnemer Roel Verheggen de basis gelegd voor Musical Academy Cuijk. Vorige maand is de tweejarige opleiding voor volwassenen met twee volle groepen van start gegaan. De deelnemers werken toe naar een eindproductie die in de schouwburg wordt opgevoerd.

Deuren geopend
“Natuurlijk hadden we ons het afgelopen seizoen anders voorgesteld”, zegt Vaessen. “We hebben veel tijd moeten besteden aan zaken waar we ons liever niet mee bezig hadden willen houden. Toch zijn we blij dat we een aantal belangrijke stappen hebben kunnen maken. En, dat we onze deuren, waar mogelijk, hebben geopend.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant