Toen in 2020 publiek niet welkom was op de sportparken, gebruikten sommige aanhangers hun creativiteit om toch wat van de wedstrijd te kunnen zien.
Toen in 2020 publiek niet welkom was op de sportparken, gebruikten sommige aanhangers hun creativiteit om toch wat van de wedstrijd te kunnen zien. Foto: Hanny van der Linden

‘De eigen verantwoordelijk is het meest krachtige instrument’

Sport 1.039 keer gelezen

REGIO | Buiten sporten is toegestaan zonder coronatoegangsbewijs, maar wat als sporters en toeschouwers naar de kantine of kleedkamer willen of naar de wc moeten? Verenigingen zijn dan volgens de nieuwe maatregelen verplicht om de QR-code te scannen. “De eigen verantwoordelijkheid is het meest krachtige instrument”, aldus Sambeek-voorzitter Antwan Ebben.

Door de Kliksportredactie

Het voornemen om buitensporters een QR-code te laten tonen, altijd en overal, werd vorige week door de Tweede Kamer na een lobby van de KNVB en andere sportbonden van tafel geveegd. Toch besloot SV De Braak, tegenstander van onder meer Hapse Boys en Excellent, om met ingang van afgelopen weekend overal een QR-code te eisen. VV Sambeek volgde al snel met verdere aanscherping van de maatregelen op sportpark. “Een binnenlocatie mag je alleen betreden wanneer je in het bezit bent van een geldig Corona-toegangsbewijs. Dat wil zeggen: kleedkamers, toiletten, de kantine en het buitenterras. Dit geldt voor sporters en publiek. We zijn vooral ook afhankelijk van de individuele verantwoordelijkheid van onze eigen leden”, schrijft Ebben op de website van de club.

Polsbandjes op het sportpark
Ook SIOL heeft per 6 november de maatregelen op het sportpak aangescherpt. “Bij ons kun je de kantine en toiletten alleen betreden via de vooringang van het buitenterras. Bij het betreden van de kantine word je gevraagd je CTB te tonen. We willen zo snel mogelijk met polsbandjes gaan werken. Krijg je bij de controle een ‘akkoord’ (een groen scherm) dan ontvang je van de controleur een polsbandje. Met dit bandje heb je vrij toegang tot onze accommodatie”, legt voorzitter Rob Hoffmann van de Cuijkse vereniging uit. “Geen akkoord (een rood scherm) betekent dat je van harte welkom bent op ons sportpark, maar alleen buiten. Je mag niet naar binnen, ook niet in in de kleedkamers. Om de druk op de controle te verlichten, met name bij de kleedkamers, worden alle spelers gevraagd om zoveel mogelijk – net als vorig seizoen – in sportkleding naar ons sportpark te komen. Dit laatste geldt in ieder geval voor diegenen die geen groen scherm kunnen laten zien bij de controle.”
Hapse Boys-preses Corné Tak is blij dat de maatregel door de Kamer werd teruggedraaid. “Anders zouden we op alle trainingsavonden en wedstrijddagen van begin tot eind iemand bij de poort moeten hebben staan. Een belachelijke regel.”

Gevaccineerd of niet? 
De vraag of iemand wel of niet is gevaccineerd. Het antwoord op die vraag zorgt mogelijkerwijs ook voor wat hoofdbrekens bij de trainers van eerste elftallen. Want wat te doen als je topscorer geen QR-code heeft of wilt tonen? Dennis Koenders van VV Gassel zegt: “Ik heb de jongens die niet gevaccineerd zijn gevraagd zich te laten testen van te voren, dus het zou geen problemen moeten opleveren. Hoe het verder gaat lopen? Daarvan heb ik geen idee. Hopelijk is er meer duidelijkheid na volgende week, als de competitie weer hervat wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant