De eeuwenoude weg is ruim zes a zeven meter breed. (Foto: SK-Media)
De eeuwenoude weg is ruim zes a zeven meter breed. (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media

Archeologen leggen Romeinse weg bloot

Algemeen 3.437 keer gelezen

SINT AGATHA | Het is geen geheim dat gemeente Cuijk haart Romeinse verleden omarmt. Duidelijk is nu geworden dat er nóg meer te omarmen valt. Op het terrein van Boomkwekerij Ebben aan de Heerstraat ter hoogte van Sint Agatha, legde Jan Kusters een deel van een Romeinse weg bloot. Het 6 a 7 meter brede historische stukje infrastructuur biedt een schat aan nieuwe informatie over het Maasdorp van 2000 jaar terug.

“Ik heb het eigenlijk ontdekt toen Ebben dertig plantgaten ging graven. In twee van die gaten werd grind aangetroffen.” Tot in de fijnste details kan Jan over de ontdekking vertellen. Van het prille begin tot het verdere verloop in de nabije toekomst. “Met een soort prikstok hebben we door het gebied gelopen. Je voelt het vanzelf wanneer de stalen punt niet verder komt. Dus door te prikken voelden we dat er ergens iets hards zat. En een stukje verderop niet. Zo konden we de weg in kaart brengen.”

Als lid van de Werkgroep Archeologie Cuijk wist Jan al van het bestaan van de weg af. Gebaseerd op een oud document wist hij dat de weg van Katwijk, via Cuijk en Oeffelt richting Boxmeer moest lopen. Maar een exacte locatie bleef gissen. De vondst van een Romeinse munt, enkele maanden geleden, deed al duit in de zakje. Nu de weg daadwerkelijk is gevonden, is er meer duidelijkheid over het precieze tracé. “Uiteindelijk heeft ie helemaal tot Maastricht gelopen. Zie het als de Romeinse A73” grapt Jan. 

De resten, bestaande uit partijen grind, stenen en metalen, laten volgens de archeoloog goed zien hoe de klassieke Italianen spaarzaam gebruik maakten van de materialen voorhanden. “Die Romeinen wisten maar al te goed wat waar nodig was!” vertelt Jan enthousiast. Op sommige plaatsen wordt dan ook meer materiaal gevonden en op andere minder, afhankelijk van de grondsoort en de verzakking. 

Onderzoek
Direct na de ontdekking is onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam ingeschakeld. ‘Zeer enthousiast’ waren ze over de ontdekking. “Hij had dit nog niet eerder meegemaakt” vertelt Jan over de uit de hoofdstad overgekomen archeoloog. “Dit is heel erg bijzonder en komt maar zelden voor.”

Inmiddels zijn de graafwerkzaamheden afgerond en wordt de informatie gedocumenteerd. De weg ziet tijdelijk nog zonlicht en eventueel een geïnteresseerde bezoeker, maar binnenkort zal het bijzondere stukje Cuijkse geschiedenis weer veilig onder grond worden bewaard. Wie weet wil de toekomstige gemeente er ooit nog de schijnwerpers op laten lichten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant