Hoofdtrainer Dennis Koenders van VV Gassel langs de lijn.
Hoofdtrainer Dennis Koenders van VV Gassel langs de lijn. Foto: Gerno de Haas

‘Het DNA van een club moet passen bij hoe ik als trainer ben’

Voetbal 1.979 keer gelezen

GASSEL/CUIJK | Als eerste trainer in Noordoost-Brabant maakte Dennis Koenders afgelopen week bekend open te staan voor een nieuwe uitdaging. De Cuijkenaar (33) is momenteel bezig aan zijn derde seizoen bij vierdeklasser Gassel. “Een prachtige club die mij de kans heeft gegeven me door te ontwikkelen als trainer. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Door Martijn Schwillens

VV Gassel is de tweede klus als hoofdcoach voor Koenders. Een contrast met zijn trainersdebuut bij zijn ‘thuisclub’ JVC. “Ik ben heel blij met de kans die Gassel me gegeven heeft. Ze hebben de rode loper uitgelegd voor mij als trainer. De club is heel gemoedelijk. Op sportief vlak is de rek er helaas wat uit. Er is in Gassel geen A1 of B1 waaruit ik kan putten en mede door corona zijn er weinig afvallers geweest bij omliggende clubs. Zodoende is de aanwas beperkt geweest. Ik heb een selectie van zeventien jongens, maar wij hebben op dit moment zeven blessures, waardoor ik soms met tussen de acht en twaalf jongens op het trainingsveld sta. Daar kan niemand iets aan doen, maar het frustreert wel. Het heeft ook bijgedragen aan mijn besluit, al vind ik dat drie tot vijf jaar sowieso de periode is dat je ergens trainer moet zijn”, zegt Koenders, die benadrukt dat hij met lijfsbehoud afscheid wil nemen bij Gassel. “Als iedereen fit is, zie ik ons zeker nog genoeg punten pakken, want voetballend doen we eigenlijk nooit onder voor tegenstanders. Maar de vele blessures kunnen wij gewoon niet opvangen.”

‘Het menselijke aspect is bij Gassel veel belangrijker dan het prestatieve gedeelte. Hier stappen ze wat gemakkelijker over een nederlaag heen’

Prima leerschool
Als oud-speler van JVC Cuijk en Feyenoord is presteren voor Koenders altijd een tweede natuur geweest. Zodoende is de trainersklus op De Oude Kamp een mooie leerschool geweest, verduidelijkt hij. “Het menselijke aspect is bij Gassel veel belangrijker dan het prestatieve gedeelte. Bij JVC draaide het om winnen, hier stappen ze wat gemakkelijker over een nederlaag heen. De afgelopen jaren heb ik wel een voetbalfilosofie ingebracht bij deze selectie. Het eerste jaar kwamen sommige spelers echt van heel ver. Wat bij JVC gold als een ABC’tje, was hier helemaal niet aan de orde. Het eerste seizoen heb ik enorm veel gewerkt aan passen, trappen en positiespel. Het tweede seizoen gingen we voor de punten, maar na een goed begin kwam corona om de hoek kijken. Dit seizoen gaat het helaas wat minder. Maar Gassel heeft nu wel zes spelers bij de selectie die drie jaar geleden nooit bij Gassel 1 gespeeld zouden hebben. Die hebben een enorme groei doorgemaakt. Dat is ook wat ik hier wil achterlaten; dat spelers zeggen: ‘Die Koenders heeft mij een betere voetballer gemaakt’.”

‘Sta overal voor open’
Koenders geeft aan ‘overal voor open te staan’. “Ik wil spelers opleiden, beter maken en jeugd kunnen inpassen. Of een vereniging dan uitkomt in de vijfde of vierde klasse, maakt me niet zoveel uit. Het DNA van een vereniging moet passen bij hoe ik als trainer ben en wil zijn. Dat zal dus meespelen in mijn volgende keuze. Passen we bij elkaar? Ik wil progressie boeken. Dat hoeft niet met een kampioenschap te zijn, maar ik wil wel een paar jaar vooruit kunnen met een elftal, zodat ik mijn stempel kan drukken en iets kan achterlaten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant