Han van Oort naast De Zonnebus aan de Maaskade in Cuijk.
Han van Oort naast De Zonnebus aan de Maaskade in Cuijk. Foto: Eigen foto

De Zonnebus rijdt door Cuijk: voor mobiliteit en tegen eenzaamheid

Verkeer en vervoer 802 keer gelezen

CUIJK  | Cuijk beschikt sinds vorige maand over De Zonnebus. Deze bus, met vrijwilligers als chauffeur, dient als alternatief vervoer voor bewoners van de Cuijkse wijk Padbroek naar het centrum en de supermarkten. “Als er allerlei faciliteiten verdwijnen, ga je zoeken hoe je de leefbaarheid kunt vergroten. Zeker voor mensen die slecht ter been zijn”, legt Shirley van Hoof van de wijkraad uit.

Door onze redactie

Sinds de Lidl zeven jaar geleden vertrok uit Padbroek, is de wijk verstoken van een supermarkt. Ook kent de wijk geen (streek)bus. Reden voor de wijkraad om te kijken welke alternatieven er waren om bewoners toch gemakkelijk naar het Cuijkse centrum en de supermarkten te krijgen. Van Hoof: “Onze wijk telt met bijna vierduizend mensen; veel meer inwoners dan menig dorp.” Dit leidde tot de oprichting van de stichting De Zonnebus Cuijk vier jaar geleden. Vier weken geleden maakte de bus zijn eerste rit.

‘Geen gedoe met pasjes’
De bus rijdt tussen Padbroek en het centrum van Cuijk. Vooralsnog op maandag, woensdag en vrijdag, van 09.00 tot 16.00 uur. Begin- en eindpunt is wijkcentrum Het Doehuis. Andere opstapplaatsen zijn de Wezelhof en het Kievitenveld. Haltes in het centrum zijn de Jan Linders, Albert Heijn en Aldi, maar de route gaat ook langs het station en de bibliotheek. Een retourtje kost 1,00 euro. “Geen gedoe dus met pasjes en digitaal betalen, gewoon contant afrekenen bij de chauffeur. En de rollator? Die kan achterin het busje mee”, verduidelijkt kandidaat-raadslid Han van Oort en tevens ambassadeur van de stichting. Hij is ook een van de negen vrijwillige chauffeurs op De Zonnebus. “Ik hoorde steeds vaker dat eenzaamheid de grootste vijand is voor senioren. Dat zette me aan het denken. Als raadslid moet je weten wat er leeft in de dorpen en wijken.’’

100% elektrische bus
De spiksplinternieuw bus is 100% elektrisch. Af- en aanrijden, is dus niet belastend voor het milieu. Ook belangrijk in deze tijd. “Je wilt natuurlijk geen vervuilend busje door de wijken laten rijden. Onze elektrische bus gaat straks op zonne-energie rijden, zodat we de stroom helemaal groen opwekken”, verzekert Van Hoof. Aanschaf van de bus kostte de wijk 57.000 euro. “We hebben veel fondsen aangeschreven. Dankzij onder meer het Oranje Fonds, Stichting Doen en het VSB Fonds kunnen we nu rijden.” De gemeente zorgt voor de ‘opstapplaats’-borden. “We hopen na de zomer van 2022 het rondje door Cuijk uit te breiden naar de wijken De Valuwe en Heeswijkse Kampen. En de bus is er ook voor dat o zo belangrijke praatje met de mensen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant