Bouke de Bruin
Bouke de Bruin Foto: CDA Land van Cuijk
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘CDA heeft een verkiezingsprogramma vol ambities en lef’

Politiek 522 keer gelezen

Het CDA Land van Cuijk is bezig met een stevige verkiezingscampagne. De kandidaat-raadsleden zijn de voorbije weken veel op pad om hun politieke ideeën te spuien en de herkenbaarheid van de partijleden te vergroten. Het CDA heeft volgens lijsttrekker Bouke de Bruin dan ook voldoende te delen. “We hebben een grote club met ambitieuze mensen. We krijgen veel positieve reacties op onze gedreven manier van campagnevoeren en de ambities die we willen realiseren in het Land van Cuijk.”

Het CDA heeft volgens De Bruin een verkiezingsprogramma ‘vol ambities en lef’. Dat komt mede tot uitdrukking in het beoogde woningbouwprogramma voor de periode tot en met 2025. “We willen de komende vier jaar 2.000 woningen realiseren. Als het aan het CDA ligt, wordt één van de drie woningen gebouwd voor starters, die het heel moeilijk hebben om een betaalbare woning te vinden. Eén op de drie woningen zou wat ons betreft voor senioren moeten zijn, want ook zij ervaren het erg lastig om een leuk levensloopbestendig huis met tuintje te vinden. Wij zijn ervan overtuigd dat in elke kern voldoende bouwgrond is om te kunnen bouwen. Wat ons betreft worden niet eens in de zoveel jaar grotere projecten gerealiseerd, maar faciliteren we de mogelijkheid om elk jaar een aantal woningen te bouwen. Daarom willen we 30 procent meer bouwlocaties aanwijzen dan dat daadwerkelijk nodig zijn”, verduidelijkt De Bruin. “Ook zien we graag dat er tiny houses gebouwd gaan worden, want die kunnen voorzien in een bestaande behoefte.”

Vitaal buitengebied
Door landelijk overheidsbeleid is de focus de afgelopen jaren meer op agrarische sector komen te liggen. De Bruin benadrukt dat ze enorm trots is op de boeren en de AgriFood-sector die het Land van Cuijk economisch op de kaart houden. “De agrariërs in onze regio zijn verantwoordelijk voor onze voedselvoorziening. Als de boeren hier noodgedwongen vertrekken, word ik misschien wel vegetariër, want we hebben de meest innovatieve agrarische sector van Nederland. Dat moeten we niet willen kwijtraken om vervolgens ons eten uit verre landen te importeren. De gehele keten, van de boer tot de verwerkende industrie, is ons zeer dierbaar. Denk aan Nutricia, Marel en Nutreco. Zulke bedrijven zijn enorm belangrijk voor de werkgelegenheid in deze regio. Bovendien, een vitaal en aantrekkelijk buitengebied bereiken we sowieso alleen door agrariërs erbij te betrekken, niet door beslissingen te nemen waar zij geen invloed op kunnen hebben.”

Duurzaamheid
Het CDA hecht verder veel waarde aan de eigenheid van de kernen die gezamenlijk het Land van Cuijk vormen. “Wij willen per kern met eigen budgetten gaan werken, zodat eigen initiatieven vanuit het dorp gerealiseerd kunnen worden. Om de leefbaarheid in de kleinere kernen overeind te houden, willen we verenigingen vrijstellen van OZB op clubgebouwen, zodat ze meer financiële ruimte krijgen.” Duurzaamheid zit hem volgens De Bruin niet alleen in vitale kernen, maar ook in ontwikkelingen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. “Zo pleiten wij voor zonneparken, waarbij de voorkeur uitgaat naar zonnepanelen op het dak. Verder willen we dat voor ieder kind dat geboren wordt een boom wordt gepland.”

Ambities
De Bruin geeft aan dat er nog een aantal punten zijn die meer aandacht verdienen. “Zo zit ik in de regio Noordoost-Brabant in verschillende bestuurstafels. Van de twintig mensen aan tafel zijn er vaak achttien man en 60-plus. Ik pleit voor meer diversiteit in besturen. Man en vrouw, jong en oud. Als CDA hebben wij ook bewust gekozen voor veel jong talent in de top van onze lijst.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant