Bregje van Lieshout.
Bregje van Lieshout. Foto: SP Land van Cuijk
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘Er moet geluisterd worden naar álle inwoners’

Politiek 700 keer gelezen

Het Land van Cuijk moet socialer, veel socialer als het aan de SP ligt. Niet iedereen wordt momenteel voldoende gehoord, en daar wil lijsttrekker Bregje van Lieshout verandering in brengen. Luisteren en aandacht schenken aan de burger, daar draait het volgens de socialisten om. En dat niet enkel in verkiezingstijd, maar altijd. 

Terugkijkend op haar periode als raadslid binnen de gemeente Cuijk ziet Van Lieshout veel zaken die goed zijn gegaan. Maar logischerwijs sluit de gemeente niet af met een smetteloos blazoen. “Ik denk aan de tillift in het zwembad. Die is er nog steeds niet. Daar zijn we als gemeente de grip op verloren. Hetzelfde geldt voor de grond langs de Grotestraat. Dat is van partij naar partij gegaan en nu staan er allemaal dure huizen. Dat was in eerste instantie niet de bedoeling. We hebben het tafelzilver over de bühne gesmeten en de inwoner is er de dupe van. Dat moet anders!”

Hoe dan precies? “De raad moet bovenop de besluiten en de informatie zitten en dit blijven doen” stelt Van Lieshout. “Daarnaast moet er worden geluisterd naar de inwoners, alle inwoners. Door continue de aandacht te hebben voor de inwoners, weet je als raad wat een kern nodig heeft.” ‘Maatwerk’ noemt Van Lieshout dit. “Ik ga er vanuit dat kernen zelf hun identiteit kunnen vasthouden. Wij moeten er voor enkel voor waken dat ze dit kunnen doen.” Per kern is dit anders, waardoor het maatwerk noodzakelijk is. 

Belangrijk is dat burgers de identiteit maken, en niet enkel de dorps- of wijkraden. Hoe faciliteer je het dat ook mensen buiten die raden worden gehoord? Er wordt makkelijk geluisterd naar de goed gebekte mensen. Maar iedereen verdient een stem.” Maar hoe worden de stillere mensen gehoord? “Door gewoon aan te bellen” verklaart Van Lieshout stellig. Een praktijkvoorbeeld wordt er bij gehaald: het Hazeleger in Cuijk. Een groot aantal bewoners van deze straat kampt met belabberde woonomstandigheden, maar de verhuurder kijkt voortdurend weg. Mensen worden er zo moedeloos van; de verhuurder aanspreken had in hun ogen geen enkele zin meer. Van Lieshout: “Wij zijn gewoon bij die mensen langs de deuren gegaan om te luisteren. In het begin was men schichtig, maar later stelden ze zich toch open. En dan komt er wat los. Ik heb echt de meest schrijnende verhalen gehoord. Daar springen de tranen van in de ogen. 

De treurige omstandigheden aan het Hazeleger laten volgens Van Lieshout precies zien wat er gebeurt als woning worden weggezet als beleggingsobject, zonder toezicht. De SP wil dit veranderen. “Kopen is wonen” zegt Van Lieshout direct wanneer naar het belangrijke SP-speerpunt wordt gevraagd. “Dit is een issue dat al heel lang speelt en waar wij al jaren mee bezig zijn. Nu wordt het ook eindelijk opgepikt door andere partijen. Ze hebben het licht gezien.” Daarnaast moet een derde van alles dat er wordt gebouwd, bestemd zijn voor sociale huur of koop. “En dat is echt een minimum.” De SP-lijsttrekker is stellig: “Momenteel zijn er gewoon te weinig sociale woningen. Het is ontzettend scheef verdeeld.” 

Andere ideeën waar de Socialistische Partij zich hard voor maakt zijn onder andere het terugbrengen van het schoolzwemmen in deze waterrijke gemeente, en het koppelen van afval- en rioolheffingen aan de WOZ-waarde. “Dan dragen de sterkste schouders ook de zwaarste lasten” stelt Van Lieshout. Het Land van Cuijk moet immers socialer worden. Dit alles is geen verkiezingsretoriek. Campagne voeren doe je niet de drie weken voor de verkiezen. “Dat doe je vier jaar lang. Door te luisteren naar de burger en je inzetten voor hun wensen.” Van Lieshout roept iedereen op te gaan stemmen, “en vooral niet op basis van de campagne, maar op wat partijen hebben laten zien in de raad en de keuzes die daar gemaakt zijn. In campagnetijd zien we in één keer beloften gedaan worden die ze zelf in de voorgaande periode hebben afgewezen.” Is de vier jaar oude, sociale SP-campagne voldoende voor vier zetels?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant