Mike van Diemen
Mike van Diemen Foto: GroenLinks/PvdA
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘De grote broek aantrekken en voorop lopen’

Politiek 479 keer gelezen

Als een van de grootste gemeenten van Nederland moet het Land van Cuijk het voortouw nemen. Volgens GroenLinks/PvdA kan de nieuwe fusiegemeente toonaangevend en leidend worden op meerdere fronten. Landbouw, sociale zekerheid en de energietransitie, allemaal biedt het kansen en ruimte voor verbetering. Mike van Diemen, lijsttrekker van de groen-sociale partij, heeft grote ambities voor het grote Land van Cuijk.

“We willen klimaatneutraal zijn 2040. Om dat te bereiken moeten we zo veel mogelijk duurzame energie opwekken, en onze uitstoot verminderen.” Van Diemen is standvastig. “Die uitstoot kunnen we verlagen door minder beesten in de stallen te hebben, en meer in te zetten op het circulaire en biologische.” Deze ambities zijn volgens de Cuijkenaar mogelijk middels een ander agrarisch systeem. Minder dieren maar meer boeren, dat is volgens Van Diemen de oplossing. “De prijzen voor landbouwproducten kunnen wel wat omhoog. Daarnaast moet de focus op de inkomsten van boeren minder liggen op de productie. Ze kunnen ook subsidie krijgen voor het landschapsbeheer dat ze al doen. Wat ons betreft kan de landbouw een hele andere vorm aannemen. Minder productie- en meer maatschappelijk gericht.” Deze agrarische insteek zet enkel zoden aan de dijk als deze landelijk wordt opgepakt. Van Diemen is zich bewust van de door Den Haag opgestelde regels, en de mogelijkheden die er daardoor wel en niet zijn. “Maar wij worden één van de grootste landbouwgemeenten van Nederland. Dan mogen we ook best de grote broek aantrekken en voorop lopen.”

Eenzelfde vooruitstrevendheid ziet Van Diemen voor zich als het aankomt op de gemeentelijke energievoorziening. Het Land van Cuijk heeft lichte beperkingen als aankomt op duurzame energieopwekking, veroorzaakt door zaken als vliegroutes. “Daarom moeten wij als gemeente investeren in een energiebedrijf, bijvoorbeeld met zonnepanelen op landbouwgrond. Dan verdient de boer er ook meteen weer wat aan.” De lijsttrekker ziet een constructie voor zich waarin de gemeente eigenaar is van deze energiecentrale. “Dan kan de winst via ons terugvloeien naar de inwoner. Dit geld kunnen we investeren in voorzieningen.” Het mag allemaal klinken als optimistische toekomstmuziek, maar Van Diemen verzekert dat er mogelijkheden zijn. “De eerste stapjes zijn al gezet.”

Voorheen kwam Van Diemen in de Cuijkse raadszaal uit voor GroenLinks. De fusie met de PvdA legt een positieve, sterkere nadruk op de sociale standpunten. Maar net als op groen, zijn deze uiterst vooruitstrevend. Van Diemen: “Wij willen bijvoorbeeld gaan experimenteren met een bijverdiensten in de bijstand en een basisinkomen”. Dit biedt de lagere inkomens meer ademruimte én zorgt het voor meer werkmotivatie. 

Met de sociale bril wordt er ook naar de diverse kernen van Land van Cuijk gekeken. “Kernen moeten gelijk worden behandeld, maar we moeten de verschillen accepteren. Als Haps meer kinderen heeft dan Linden, is het logischer dat we in Haps meer investeren in een extra speeltuin. Luisteren, dat blijft ontzettend belangrijk.” Dorps- en wijkraden, maar ook naar de andere burgers, moeten volgens de jonge lijsttrekker gehoord worden. Met burgerfora, belangengroepen en ‘1001 andere opties om mensen te bereiken’ wil hij iedereen kern de mogelijkheden bieden.

Maar gaat GroenLinks/PvdA ook de stemmer bereiken? Van Diemen hoopt echt op een uitstekende opkomst. “Dit is een unieke kans om alles opnieuw te bespreken.” Hij hoopt mensen extra te motiveren het rode potlood aan te grijpen. Zouden genoeg GroenLinks/PvdA-stemmers dit doen om de beoogde vijf zetels waar te maken?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant