Hetty Egger-van Oppen
Hetty Egger-van Oppen Foto: Christen Unie
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘ChristenUnie wil een frisse wind door de raad laten waaien’

Algemeen 307 keer gelezen

Met de ChristenUnie moet binnen de gemeenteraad van het Land van Cuijk een nieuw geluid gaan klinken. Gestoeld op christelijke normen en waarden, maar vooral bedoeld om een frisse wind te laten waaien door een politiek landschap dat wel wat bestuurlijke vernieuwing kan gebruiken. “Iedereen roept: een open debat is belangrijk. Maar de achterkamertjes zijn nog heel erg aanwezig. Dat is een verandering die ik samen met gelijkgezinde partijen wil bewerkstelligen”, zegt lijsttrekker Hetty Egger-van Oppen.

Dat de ChristenUnie deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen, is volgens Egger-van Oppen niet onopgemerkt gebleven. “Er is veel belangstelling in kerkelijke kring voor onze ideeën. Mensen geven aan dat er eindelijk wat te kiezen valt.”

Opkomen voor zwakkeren
“Onze stelling is dat de overheid dienstbaar moet zijn aan de burger. We moeten het samen doen, maar ondernemers en burgers ervaren te vaak dat ze tegenover de gemeente blijken te staan. De gemeenteraad is bij uitstek het orgaan dat erop toeziet dat de verbinding gelegd wordt.”

De christelijke grondslag van Egger-van Oppen, in het dagelijks leven familieadvocate, wil ze gebruiken om op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. “De overheid moet zeggen: ‘Wij helpen jou.’ Maar ze zeggen nu: ‘Je moet je hieraan houden.’ Het allergrootste probleem is dat veel kwesties in bijvoorbeeld de jeugdzorg, bij scheidingsproblematiek of schuldsanering door de lokale politiek bij allerlei bureautjes dan wel bij de gemeenten Oss of Den Bosch wordt neergelegd. Als een lastige puber tijdelijk uithuisgeplaatst moet worden, dan brengen ze ‘m naar Den Bosch. Hoe wil je iets oplossen als er zoveel kilometers tussen zitten? Doel van de jeugdwet is om het gemeenten zelf te laten doen omdat ze dan dichter op de problemen kunnen zitten. Als grote gemeente moet het Land van Cuijk straks de regie pakken en niet meer doorverwijzen naar anderen.”
Ze vervolgt: “Het gezin is de basis voor je leven. Die basis moet je koesteren en in zijn kracht zetten. Wat ik ook erg vind, is dat jongeren niet eens een BIG-geregistreerde behandelaar toegewezen krijgen. Reden: goedkopere jeugdzorg? Maar op de lange termijn kost het de maatschappij veel meer. Ook geloven wij bij scheidingen in ‘Parent Housing’, zodat een ouder na een scheiding niet noodgedwongen ver weg van hun kinderen komt te wonen. En daklozen? Die hebben we zogenaamd niet, want die brengen we naar Heumen of Oss. We moeten meer solidair zijn met elkaar. Dat is heel idealistisch, maar het is wel de politiek die we met de ChristenUnie nastreven.”

Begrip en draagvlak zijn nodig
Opkomen voor elkaar, betekent volgens Egger-van Oppen ook dat er meer betaalbare woningen komen. “Te beginnen met meer sociale huur. Ook zouden woningstichtingen in de mogelijkheid gesteld moeten worden om te bouwen voor jongeren die qua inkomen nu tussen sociale huur en commerciële huur inzitten en daardoor dus niks kunnen vinden.”
Katholieke waarden en normen komen volgens Egger-van Oppen ook van pas bij gericht beleid voor het buitengebied. “In de bijbel zijn verwijzingen te vinden hoe je met je dieren en land moet omgaan. Er zal een balans gezocht moeten worden tussen winstmaximalisatie en natuurwaarden. Agrariërs zijn zeer kundig. We moeten dus naast onze boeren gaan staan. Er zijn veel subsidies beschikbaar die ertoe kunnen bijdragen dat agrariërs kleinschaliger kunnen boeren en tegelijkertijd de natuur kunnen onderhouden. Alleen door met elkaar in gesprek te blijven, kunnen we begrip en draagvlak krijgen voor de doelstellingen van zowel de boeren als de gemeente.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant