Peter Verstegen
Peter Verstegen
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘Willen het politieke spelletje zoals ‘t altijd gaat verstoren’

Politiek 1.147 keer gelezen

Forum voor Democratie (Forum) neemt op 24 november deel aan de herindelingsverkiezingen in het Land van Cuijk. Het is voor Forum een try-out voor de landelijke gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. “Ik ga voor een verkiezingsuitslag die ze in Den Haag zenuwachtig maakt voor wat er komen gaat in 2022. Overal waar ik de kans krijg, pak ik het podium om ons verhaal te doen. Het recht van meningsvorming mag in een eerlijke democratie nooit geblokkeerd worden. Forum wordt te vaak anders neergezet dan dat we daadwerkelijk zijn, terwijl we genoeg standpunten hebben waarmee we prima kunnen samenwerken met andere partijen.”

Wie bij Peter Verstegen op bezoek komt voor een kop koffie, hoeft niet te denken dat hij een kwartier later alweer in zijn auto zit. De ondernemer uit Vierlingsbeek is een bevlogen mens. Hij ziet politiek als een roeping en draagt dit uit in woord en gebaar. Aan de hand van economische modellen, wetenschappelijk uitkomsten en een passievolle voordracht wil hij (bijna) gelijkgezinden overtuigen hun stem uit te brengen op Forum. “Ik ga niet voor mijn eigen gewin in de politiek, maar om onze doelen te realiseren. Wij hebben landelijk de helft ondernemers op onze lijst, en de VVD nul. Dat is niet zomaar. Wij hebben een uitgesproken mening, waardoor je automatisch wordt weggezet als rechts of zelfs extreemrechts, maar op sociaal vlak zijn wij een linkse partij”, verzekert Verstegen. “Ons doel is om het politieke spelletje zoals het altijd gaat te verstoren. Ik doe mijn verhaal en als je het met mijn eens bent, dan mag je er op rekenen dat je stem niet verloren gaat. Vandaar ook onze slogan ‘Vrijheid’. Ik zit nergens op voorhand aan vast.”

Kritisch kijken
Verstegen geeft aan dat Forum anders tegen de gemeentelijke politiek aankijkt dan veel ‘kartelpartijen’. “De gemeente zie ik als een onderneming. Als je goed voor je medewerkers bent, kun je als bedrijf floreren. Datzelfde geldt voor je burgers. Als je als gemeente goed voor ze bent, krijg je een maatschappij waarin het fijn wonen, werken en recreëren is. Ik vind dat je als gemeente heel kritisch moet kijken naar je uitgiftepatroon. De portemonnee van de gemeente zit altijd vol. Er is geen natuurlijke rem. Als ze tekort komen, mogen burgers en bedrijven dat aanvullen via een OZB-verhoging. Maar als bij jou thuis het geld op is, kun je dat ook niet zomaar aanvullen met andermans geld. Dat betekent dus dat je zuinig moet zijn. Als je meer overhoudt, hoef je minder OZB door te rekenen aan de burger. Zo simpel is het.”
Bovendien vindt Verstegen dat politici weer eens voor zichzelf moeten gaan denken in plaats van in de pas van de partijdiscipline blijven lopen. “Mensen vergeten wel eens dat het raadslidmaatschap het hoogste ambt is binnen een gemeente. Ik hoef nooit te denken: Wat vinden ze er landelijk van als ik tegen stem? Of bang te zijn om een wethouder af te vallen. Wethouders laten zich verzuipen door de PDF’s van hun ambtenaren, die feitelijk het beleid maken. Dat moet anders.”

Boeren zijn niet schuld
Op het gebied van het klimaat neemt Forum duidelijk stelling. “Als ik hoor dat kinderen van boeren thuis komen en tegen hun papa en mama zeggen: ‘Wij zijn slechte mensen.’ Dat raakt me diep in mijn hart. Wij schudden boeren en burgers wakker. Ze zijn te lang weggezet als de kwade geesten in de klimaathysterie, maar ze doen niets fout. Ammoniak zuivert zelfs de luchtkwaliteit. Grasland en gewassen koelen de aarde en vangen neerslag op. Door weilanden vol te bouwen met zonnepanelen en windmolen, boet je ook in op gewasverdamping en verwarm je netto de aarde. Als Forum gaan wij daar voor liggen, net als voor de onteigening van de boeren. Landbouwgrond weggeven voor zonne-energie terwijl we op het gebied van de voedselvoorziening het meest innovatieve land ter wereld zijn, is echt je reinste flauwekul. Daar werken wij niet aan mee.”

Referendum over fusie
Een opmerkelijk standpunt van Forum is een referendum om de fusie van de vijf gemeenten tot het Land van Cuijk terug te draaien. “Door te zeggen: ‘Wij beslissen over het gepeupel’, minacht je de kiezer. Zelfs de oprichters van de democratie (D66) zijn nu tegen het referendum. De ideale schaal voor een gemeente is 20.000 inwoners. Daarboven komt de politiek verder van de burger te staan. De geschiedenis heeft geleerd dat na een fusie de gemeentelijke lasten alleen maar duurder worden. En het zou allemaal een stuk efficiënter worden? Nou, ze zoeken nu al 80 nieuwe ambtenaren. Het wordt duurder en minder democratisch. Daarom willen wij de fusie terugdraaien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant