<p>De archeologen zijn druk in de weer om de historische waarde van de grond nauwkeurig te bepalen. (Foto: SK-Media)</p>

De archeologen zijn druk in de weer om de historische waarde van de grond nauwkeurig te bepalen. (Foto: SK-Media)

Archeologen doen indrukwekkende vondst in Cuijk: ‘Mogelijk dat hier een pottenbakkerij heeft gezeten’

  •   keer gelezen

CUIJK | Archeologen zijn maandag bezig geweest achter het pand van de voormalige slagerij Smits aan de Grotestraat in Cuijk. De ‘flinke’ put van twee meter diep vertelt de geschiedkundigen meer over het vergaande historische verleden van Cuijk. Pleun Beurskens, projectleider archeologie bij projectuitvoerder Econsultancy, noemt de vondst ‘erg indrukwekkend’. 

Door Mans Pere

“Wat we aantroffen is een grote zwarte vlek. Mogelijk dat hier dus een pottenbakkerij heeft gezeten. Of een voorzichtige interpretatie daarvan.” licht Pleun toe. Ze vertelt hoe er tevens diversen scherven zijn gevonden, zowel uit de Middeleeuwen als de Romeinse tijd. “Het is bekend dat hier een vitus heeft gelegen, een burgernederzetting. En Cuijk was een flinke ook. Verder weten we dat hier een fort heeft gestaan, en dat deze ergens in de vierde eeuw is afgebroken.” Kortom, de bodem is rijk aan archeologische schatten en informatie. “Met name hier aan de Grotestraat zijn ontzettend veel vondsten gedaan.” Het was dan ook in 1963 toen een archeoloog de bodem achter de voormalige slagerij al onderzocht en de historische rijkdom aantoonde. “Wij wisten dus dat er hier iets zou zitten.”

De grote hoeveelheid scherven, en de zwarte vlek doen dus een pottenbakkerij vermoeden. Het is nu de diepte die vertelt uit welke tijd deze stamt. Diep in de grond bevinden zich de Romeinse ‘leeflagen’, waar het gevuld is met dikke scherven, versierd met voor die tijd kenmerkende patronen. “De middeleeuwse scherven zien er duidelijk anders uit. Die zijn anders versierd, en dunner. Daarnaast is het zichtbaar dat ze gedraaid zijn, oftewel op een draaischijf gemaakt.” De gevonden pottenbakkerijsporen lagen daar dus ver onder, en stammen uit de tijd van de Romeinen. 

Romeinse weg
Recent is er tussen Cuijk en Oeffelt een stuk Romeinse weg blootgelegd. Hoewel deze minder diep in de grond lag, vermoedt Pleun dat de pottenbakkerij aan een verlengde van deze weg heeft gelegen. “Of in ieder geval een vertakking daarvan. Dat was een belangrijke weg, en deze lag vermoedelijk op de plek waar nu de Grotestraat ongeveer ligt. Aan die weg voerde men natuurlijk hun ambacht uit.”

Onderzoek
Helemaal zeker weten is zelfs voor de deskundigen niet mogelijk. Het onderzoek dat momenteel in uitvoer is, maakt zaken enkel meer aannemelijk. “Op basis van dit onderzoek stellen wij ook een advies op. Moet hier wel of niet nóg meer onderzoek worden gedaan?” legt Plein uit. “Het is vervolgens aan de gemeente om te bepalen wat er met de locatie gaat gebeuren.” Op dit moment is alles nog mogelijk. De archeologen hopen nog voor de jaarwisseling duidelijkheid te krijgen over de toekomst van het bijzondere stukje verleden.

Meer berichten