De eerste vijf kandidaten op de kieslijst van Team Lokaal Land van Cuijk. Geheel links: Willy Hendriks.
De eerste vijf kandidaten op de kieslijst van Team Lokaal Land van Cuijk. Geheel links: Willy Hendriks. Foto: Ans Meulepas

‘Ook bij Team Lokaal met voorkeursstemmen de raad in’

Verkiezingen 705 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | In de aanloop naar de herindelingsverkiezingen van woensdag 24 november zong al een tijdje rond dat kandidaat-raadsleden van Team Lokaal niet met voorkeursstemmen in de nieuwe gemeenteraad zouden komen. “Laat ik duidelijk zijn: of je nu op plek 16 of 48 staat, als je genoeg voorkeursstemmen krijgt, kom je gewoon in de raad.”

Team Lokaal is gevormd uit zeven lokale partijen uit de ‘oude’ gemeenten Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Hubert en Grave. “Om een eerlijke vertegenwoordiging van de inbreng van de zeven moederpartijen te garanderen, hebben wij een lijst opgesteld die recht doet aan de huidige verhouding in de raad (zo heeft LOF bijvoorbeeld vier zetels in Boxmeer en PLC geen enkele zetel in Cuijk, red.)”, verduidelijkt Hendriks. Dit betekent echter wel dat bijvoorbeeld de nummer 11 op de lijst (uit Haps) dus met voorkeursstemmen de plek kan innemen van de persoon op plek nummer 3 (uit Cuijk) van Team Lokaal en dan de nummer 6 of 7 (uit Mill en Overloon) hun plek in de raad gewoon kunnen innemen. Normaliter raakt de laagst gekozene op de kieslijst dan zijn of haar zetel kwijt. “We hebben onderling afgesproken dat degene met voorkeursstemmen de plek inneemt van een andere kandidaat uit de oude gemeente, zodat de verdeling hetzelfde blijft.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant