'Wat is het dan fijn als ik zo’n weggeefshirt kan pakken, als ik misgrijp in de kast van de patiënt.'
'Wat is het dan fijn als ik zo’n weggeefshirt kan pakken, als ik misgrijp in de kast van de patiënt.' Foto: Jos Janssen

Weggeefshirts; ‘zeer blij mee’

Algemeen 2.231 keer gelezen

BEUGEN | Niet iedere patiënt die acuut of onverwacht wordt opgenomen in Maasziekenhuis Pantein heeft een tas met kleding bij zich of een naaste die deze brengt. Het komt zelfs voor dat de kleding die iemand draagt, het enige stel is dat hij of zij heeft. Een papieren operatiehemd was dan de enige oplossing. Verpleegkundige Jan van Riet (27) uit Oploo bedacht een andere manier om dit probleem aan te pakken. 

Door Wanda Laarakkers

Jan: “De afdelingen Intensive care, Interne geneeskunde en cardio-Long-Neuro en de afdeling chirurgie waar ik werk, zijn plekken waar patiënten worden opgenomen in acute situaties vanuit spoedeisende hulp. Het kan zijn dat mensen een ongeluk krijgen, een blinde darmontsteking hebben, in ieder geval niet altijd voorbereid zijn op een ziekenhuisopname. Het is niet aan de orde van de dag, maar daar zitten echt schrijnende gevallen bij. Een zestigjarige vrouw die verslaafd aan drugs is en een sociaal geïsoleerd leven leidt werd in mijn dienst opgenomen. Ze was bewusteloos en had een zeer slechte bloedwaarde. Haar kleding was zo vervuild dat uitwassen weinig zin had. Een operatiehemd was het enige dat ik haar kon aanbieden als vervanging van haar vervuilde kleding. Zo’n papieren hemd geeft weinig comfort en bedekking. Voor het herstelproces was het nodig dat deze vrouw zo snel mogelijk in beweging kwam en uit bed zou gaan. Om dit te moeten doen in een papieren hemd is behalve niet prettig ook niet menswaardig.

Basic weggeefshirts
Door wat er met deze dame gebeurde, kreeg ik het idee bij de Vrienden van het Maasziekenhuis aan te kloppen. Ik heb een verzoek ingediend voor aanschaf van simpele T-shirts. Van de eerste toegezegde bijdrage zijn zeventig effen shirts in verschillende maten aangeschaft. Deze zijn, voorzien van het logo van de Vrienden van het Maasziekenhuis, begin 2021 verspreid over de betrokken afdelingen. Ik merk dat de shirts steeds meer gebruikt worden, ook door patiënten die goed voorbereid komen. Wanneer een patiënt niet lekker is bijvoorbeeld kan het voorkomen dat die moet braken of wanneer er geknoeid wordt, dan is een schoon shirt nodig. Wat is het dan fijn als ik zo’n weggeefshirt kan pakken, als ik misgrijp in de kast van de patiënt. Wanneer ze dat willen mag de patiënt het shirt zelfs houden. Op het uitgiftelijstje schreef mijn collega het korte zinnetje; ‘zeer blij mee’. Ik denk dat dit alles zegt.”

Betrokken ambassadeur
Tegenwoordig worden de shirts zelfs gratis gedoneerd aan het Maasziekenhuis. Chris Jordans (62) uit Beugen, sinds 2015 ambassadeur, heeft al bijna veertig jaar het bedrijf Jordans Sign & Promotion. Een onderdeel in hun expertise is het leveren van bedrukte bedrijfskleding in alle soorten en maten. Chris: “Ik zag een artikel met een foto over de weggeefshirts en dacht hier misschien wat in te kunnen betekenen. Het komt regelmatig voor dat ik shirts op het schap heb liggen die ik niet meer kan verkopen. Denk bijvoorbeeld aan pasmaten, of modellen die uit de collectie gaan, deze zijn perfect voor het ziekenhuis. Ik vind het belangrijk iets te betekenen voor de Vrienden van het Maasziekenhuis.

Toen mijn zoon in het ziekenhuis lag, hij werd aan zijn rug geopereerd, kwam een vrijwilligster bij hem die zijn handen masseerde. Dat vond hij echt heel erg prettig. Op die manier merkte ik hoe waardevol de Vrienden zijn voor het Maasziekenhuis. Het voelt ontzettend goed dat ik met het schenken van de weggeefshirts iets kan terugdoen en een helpende hand kan bieden. Voordat de shirts bij mij de deur uit gaan, zijn ze bedrukt met het logo van de Vrienden. De samenwerking met Jan, de verpleegkundige loopt goed. Wanneer de shirts op zijn krijg ik een berichtje en wordt hun kast weer aangevuld. Ook wat betreft de duurzaamheid, die ik heel erg belangrijk vind, is het goed dat de voor ons bedrijf onbruikbare shirts op deze manier een dankbare bestemming krijgen. Dit doet me gewoon heel erg goed.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant