Afbeelding

Boxmeer neemt subsidiebeleid onder handen

Politiek 9 keer gelezen
BOXMEER | De gemeente Boxmeer neemt het subsidiebeleid op de schop. Doelstelling is excessen voorkomen en ongelijkheden tussen verenigingen en muziekgezelschappen ongedaan maken. “Het is puur bedoeld om de subsidies gelijk te trekken, want de verschillen onderling waren soms enorm”, verduidelijkt wethouder Willy Hendriks-van Haren (LOF). Meerdere sportverenigingen zien het subsidiebedrag per jeugdlid zelfs licht stijgen.

Door Martijn Schwillens

[image=276510]

Op een totaal subsidiebedrag van ruim 380.000 euro per jaar is de totale besparing door de wijziging nog geen 12.000 euro. “Dat is mooi, maar daar ging het ons dus niet om”, aldus Hendriks. De zwaarste financiële ‘klappen’ lijken op het eerste gezicht te vallen bij de fanfares en harmonieën. Zij krijgen in de toekomst in totaal 10.000 euro minder. “Maar het betreft hier eigenlijk vooral een mindere tegenmoetkoming van de huisvestings- en dirigents- of instructeurskosten”, onderstreept Hendriks. “De subsidie die elk muziekgeschelschap per lid ontvangt, is gewoon gelijk gebleven. Maar er zijn verenigingen die vele hogere dirigentskosten hebben omdat zij wél iemand of vaker iemand van een hoger niveau in dienst willen nemen dan andere muziekgezelschappen. De vraag is of dat een taak van de gemeente is? Voor ons volstaat in ieder geval het niveau van het A- en B-diploma.”
Zangverenigingen krijgen in de toekomst nog 30% van de kosten van de dirigent vergoed, met een maximum van 4.500 euro per jaar per vereniging. “Ieder koor neemt met een ander niveau genoegen. Als de kosten hoger uitvallen, komt dat voortaan voor eigen rekening.”
Ook de gilden leveren wat in, vooral qua tegemoetkoming voor de huisvestingskosten.

Sportsubsidies
Vooral de verschillen bij de (binnen-)sportverenigingen waren voorheen groot. Zo kreeg de basketbalclub 69 euro per lid subsidie, de verschillende volleybalclubs 58 euro en de korfbalclub 53 euro. “Maar objectieve criteria om die verschillen te onderbouwen waren er niet”, weet Hendriks. “Daarom hebben we zowel de buiten- als de binnensporten in verschillende categorieën ingedeeld, zodat clubs weten waat ze aan toe zijn en er ook geen scheefgroei meer kan ontstaan. Korfbal, handbal en basketbal krijgen voortaan 65 euro, vechsporten 42,50 en atletiek, hockey en voetbal voortaan 30 euro. Dat betekent voor de meeste sportclubs een lichte stijging inderdaad, maar de bedragen zijn toch vooral op basis van gemiddelden tot stand gekomen.”
De nieuwe subsidies gaan per 1 januari 2017 in. Bovendien is er een overgangsregeling om nadelige financiële consequenties te voorkomen. “Dan kan iedereen tijdig inspelen op de nieuwe subsidiebedragen”, besluit Hendriks.
De gemeenteraad buigt zich 28 maart over het subsidiebeleid.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant