Peter Verstegen in debat met Hetty Egger - Van Oppen.
Peter Verstegen in debat met Hetty Egger - Van Oppen.

Duo-debat op het Weijerplein in Boxmeer: ‘Iedere mening moet gehoord worden’

Algemeen 553 keer gelezen

BOXMEER | Omdat ‘iedere mening een plek verdient’ gingen lijsttrekkers Peter Verstegen van Forum voor Democratie en Hetty Egger – Van Oppen van de ChristenUnie vrijdagmorgen met elkaar in debat op het Weijerplein in Boxmeer. Voor het oog van een handjevol mensen betraden de partijprominenten het grote door Forum verzorgde mobiele podium, om met met elkaar in gesprek te gaan over het huidige QR-beleid en hoe politici zich horen te gedragen in de openbare ruimte. 

Aanleiding voor het debat was het eerder door dagblad De Gelderlander georganiseerde verkiezingsdebat in Cultureel Centrum Myllesweerd te Mill. Verstegen mocht hier niet aan deelnemen omdat hij geen geldige QR-code kon laten zien. Na aanleiding van dit incident riep hij alle mede-lijsttrekkers op een nieuw debat te organiseren, zodat eenieder de kans kreeg een zegje te doen. Egger – Van Oppen gaf gehoor en voegde daad bij het woord. 

Corona en QR-beleid
Het huidige QR-beleid, waar Verstegen faliekant op tegen is, is volgens Egger – Van Oppen rechtmatig tot stand is gekomen. Ze benoemt het feit dat grondrechten beperkt mogen worden als dit bevorderlijk is voor de maatschappij. “Dat is wetgeving die democratisch tot stand is gekomen”, roept ze tegen het handjevol samengekomen geïnteresseerden. Verstegen verdenkt de grote farmaceutische bedrijven er van achter de pandemie te zitten. “De pandemie is onterecht tot klasse A bestempeld”. Hierom kon het vaccin met weinig testtijd in de omloop komen. “60 miljard, zo veel euro zijn de big pharma rijker geworden hierdoor!” In antwoord hierop betuigt Egger – Van Oppen dat er vertrouwen moet zijn in de overheid, die ‘de taak heeft de openbare gezondheid te waarborgen’. Verstegen is het hier niet mee eens en is van mening dat de maatregelen meer kwaad dan goed doen.

Gedrag
Wat betreft het gedrag van volksvertegenwoordigers in de openbare ruimte liggen de meningen ook niet op één lijn. Egger - Van Oppen is voorstander van de ‘professionele distantie’ en betreurt dat dit de laatste tijd, mede door Forum, verloren raakt. “Maar mensen walgen van die distantie. Wij zijn gewoon mensen ‘van de straat’. Je moet kunnen debatteren zoals weleens in de kroeg gebeurt. Met het hart.” “Maar jullie schreeuwen zo” is Egger - Van Oppens weerwoord. “Als je tegen een kind gaat schreeuwen, jaag je het weg. Terwijl dat je als je het rustig benader, er wordt verteld wat er daadwerkelijk aan de hand is.” Verstegen ziet dit als een noodzakelijk kwaad om door de media, “de nieuwe kerk” zoals Verstegen het noemt, gehoord te worden.

Iedereen gehoord
Hoewel het duo op veel vlakken ver moet zoeken naar overeenkomsten, zijn er onderwerpen waar ze elkaar wel kunnen vinden, zoals de invulling van de jeugdzorg. Maar bovenal het feit dat het debat kon plaatsvinden, zodat iedere mening gehoord wordt, vinden Verstegen en Egger - Van Oppen een belangrijk feit. Er wordt dan ook met volle tevredenheid teruggekeken op de bijeenkomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant