Koeien in de wei kent iedereen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de productie van melk?
Koeien in de wei kent iedereen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de productie van melk? (Foto: )

Enthousiaste scholieren bezoeken melkveebedrijven

  •   keer gelezen

BOXMEER | Zelf gaan kijken en ervaren hoe de Nederlandse melk geproduceerd wordt. Dat deden 17 groepen scholieren van Metameer in de Méérweek. Metameer Boxmeer sluit elke periode af met een Méérweek. ‘Dan toetsen we de stof en koppelen we praktijk aan de behandelde leerstof. Dat brengt nieuwe inzichten en meer verdieping’, aldus een van de mentoren. 

Land van Cuijk Boert Bewust, ZLTO Land van Cuijk en Klassenboeren regelden 17 adressen waar de tweede klassers VMBO-HAVO op bedrijfsbezoek gingen om te kijken waar hun dagelijkse melk en zuivelproducten vandaan komen.

Koeien in de wei kent iedereen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de productie van melk? Hoeveel melk geeft een koe? En wat eet een koe? Dat en nog veel meer kwam aan bod tijdens de boerderijbezoeken in de Méérweek. Voor het vak Mens en Natuur kregen de scholieren les over voeding. Daar hoort natuurlijk een boerderijbezoek bij; daar start de keten van melk en zuivel.

“Het is geweldig om de scholieren mee te nemen in ons melkveebedrijf en ze alles te laten zien: de kalfjes, melkstal en natuurlijk de koeien. Het mooiste is vragen stellen en ze na te laten denken. Hoe komt het dat een koe wel eiwit van gras kan maken en wij niet?”, legt Sonja Vermeulen uit. Zij is een van de Klassenboeren van het Land van Cuijk. Klassenboeren zijn gecertificeerd en opgeleid om gastlessen op de boerderij te geven. “Met de gezamenlijke educatiegroep willen we zoveel mogelijk kinderen op de boerderij ontvangen zodat ze weten waar en hoe hun dagelijks voedsel wordt gemaakt. Dat is kennis en een beleving die elk kind in het Land van Cuijk mee moet maken.”

Meer berichten