<p>Artist impression van hoe Health Campus Boxmeer er uit komt te zien.</p>

Artist impression van hoe Health Campus Boxmeer er uit komt te zien.

(Foto: )
INGEZONDEN

‘Health Campus Boxmeer; een déjà vu?’

  •   keer gelezen

Zag ik nu een gelijksoortige foto met een trotse burgervader en een even lovend artikel over Health Campus Boxmeer als enkele jaren geleden? Destijds Iets met een Oncologisch Ziekenhuis, miljoenen aan investeringen en honderden arbeidsplaatsen Alleen zijn de namen anders dan destijds. Maar de rest lijkt een déjà vu. Of toch niet? Op maar liefst 11,2 hectare komen maar liefst veertien gebouwen voor o.a. een zorghotel, educatie, revalidatie, preventie en dat binnen liefst 5 jaar.

Op dit moment zijn de Zwitsers nog niet met concrete partijen in gesprek, maar ideeën zijn er voldoende.” (Maas Driehoek editie 46, publicatiedatum 16-11-21) Wie o wie wist dat jaren geleden ook te vertellen  Die concrete partijen (lees investeerders) moesten er bij Hansa óók nog komen maar werden nergens gevonden, zelfs niet in het Midden Oosten. En óók nog geen huurders? Wie staan er dan te springen om deze 150.000 vierkante meter oppervlakte te gaan gebruiken? In gewoon Nederlands: Ze hebben géén financiële middelen en géén concrete partijen, alléén leuke ideeën. En leuke ideeën zijn niet hetzelfde als “visie”. 

“Hierom ziet Van Liempt ook geen beren op de weg als het aankomt op de ambitieuze deadline. In het eerste en tweede kwartaal van 2022 hoopt hij dat de conceptplannen uitgewerkt kunnen zijn, en de vergunning rond. Wanneer de tweede jaarhelft ingaat, kan wat hem betreft de schop in de grond”. Wie beloofde dat destijds óók? Wat kwam daarvan terecht?

“Met meer dan 10 miljoen inwoners binnen een reistijd van 1 uur ” Klinkt u dat óók zo bekend? Die had Hansa toch óók? “De scepsis gegroeid uit het falende Hansa-project”  is blijkbaar onvoldoende doorgedrongen om garanties maar achterwege te laten. “Maar garanties krijgen we bij niemand” volgens de verantwoordelijke wethouder. Nog nooit gehoord van bankgaranties? Die geven financiële zekerheid.

“Volgens Van Liempt kan het project alleen al 3000 banen opleveren.” Alléz, nieuwe gemeente Land van Cuijk. Als de wiedeweerga binnen 5 jaar minimaal 1000 nieuwe woningen uit de grond stampen. Al die werknemers moeten wel ergens wonen.

“We werken met grote, gerenommeerde bedrijven die kunnen garanties kunnen geven.” Opdat het werk ook verloopt zoals het hoort te verlopen. Niet vernomen dat Feyenoord City o.a. is afgeblazen omdat de bouwkosten maar liefs 180 miljoen euro hoger uitkwamen dan gepland? En daar haakte één van Nederlands grootste bouwbedrijven af gezien de enorme onzekerheid van grondstoffen en stijgende bouwkosten.

“Deze partij heeft echter wel visie, én middelen. Wij omarmen deze partij.” Aldus wethouder StevensWaar heb ik dat al eerder gehoord? B&W van Boxmeer heeft jarenlang Lex de Lange en zijn Hansa omarmt. En wat was het resultaat? Vertrouwen is mooi; zekerheid is beter.

Kortweg: B&W van Boxmeer en toekomstig Gemeente Land van Cuijk, wees op uw hoede. Ga niet wéér geld stoppen in bijvoorbeeld een “haalbaarheidsonderzoek” of iets dergelijks in een project waarvoor op dit moment geen enkele zekerheid is. Zelfs Marktplaats waarschuwt kopers en verkopers: “Als iets té mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook” Hoewel ik natuurlijk óók hoop dat het werkelijkheid gaat worden, Al is het maar voor de helft. Zou al fantastisch zijn.

Frank van Hooft, Boxmeer

Meer berichten