Het klooster wordt volledig verbouwd.
Het klooster wordt volledig verbouwd. Foto: Mans Pere

Sint Anthonis voegt daad bij het woord en bouwt boven prognose

Algemeen 703 keer gelezen

STEVENSBEEK | Als er een huis zou zijn gebouwd voor iedere keer dat een politicus het woord ‘bouwen’ in de mond nam, dan zou heel de wooncrisis zijn opgelost. Gemeente Sint Anthonis voegt daad bij het woord en is in de afgelopen jaren in vrijwel iedere kern bezig. Volgens wethouder Wouter Bollen is de gemeente ‘erg ambitieus’ en wordt er flink boven de door de provincie vastgestelde richtlijnen gebouwd. Voor 2030 moeten er 890 woningen verrijzen, verdeeld over de zeven kernen die de huidige gemeente rijk is. De provinciale prognose komt uit op ‘slechts’ 335 woningen. De gemeente wil de grootse plannen goed onderbouwen met harde feiten, zodat ze zichzelf kan verantwoorden tegenover Den Bosch. Middels een uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Primos, wil de gemeente laten zien waarom deze hoeveelheid noodzakelijk is. 

“Als we nu kijken op Funda, dan staat er niets te koop in het gebied” vertelt wethouder Bollen. Dat heeft deels te maken door een achterstand die de gemeente in de loop der afgelopen jaren heeft opgebouwd. “Dat leidde er toe dat we een ongelooflijk hoge prognose kregen.” Gecombineerd met de eveneens achtergebleven plannen in de rest van het Land van Cuijk, concludeert Primos dat er op zijn minst 679 woningen in de gemeente Sint Anthonis nodig zijn. “In Sint Anthonis kan een groter deel van de woningbehoefte van het Land van Cuijk landen dan volgens de prognose van de provincie” leest het in het rapport van het onderzoeksbureau. Dat de gemeente meer bijbouwt dan deze prognose is volgens wethouder Bollen noodzakelijk, gezien de Land van Cuijk wordt gezien als groeiregio. Hij noemt het totaalpakket dan ook ‘ongekend voor Sint Anthonis’. 

Hof Lindebeek
Uitkijkend over de bouwgrond langs de Lindelaan in Stevensbeek wordt het gesprek aangegaan met een aantal van de nieuwe bewoners. De geboren en getogen Stevensbeekenaren zijn wat blij met de 14 bijna voltooide woningen. “We hebben enorm lang moeten zoeken en wachten” vertelt één van de nieuwe bewoners. “En het bizarre is, als ik het nu al zou verkopen, dan kan ik er het dubbele terugkrijgen dan wat ik er voor betaalt heb!” Geen haar op het hoofd van de startende Stevensbeekenaar die er aan denkt, maar het schetst een beeld van de huidige huizengekte.


Wethouder Bollen in gesprek met toekomstige bewoners en pers over de woningen die hier gebouwd worden en de historische omgeving 

“En dan komen er ook nog eens 26 woningen bij” vervolgt de toekomstige bewoner. Lachend: “Dat is best een percentage wat toeneemt.” Deze nog te realiseren woningen vormen gezamenlijk het wooncomplex ‘Hof Lindebeek’. Een opgerichte woongroep zal dit complex betrekken, om er gezamenlijk maar in privacy te leven. Initiatiefnemers Marjan Driessen en Piet Vloemans wilden ‘een kleinschalige leef- en woonplek ontwikkelen, waar goed nabuurschap, zorg voor elkaar als het nodig is, het delen van spullen (b.v. deelauto) en het hebben van gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd kunnen worden.’ Op deze locatie wordt deze lang gekoesterde droom werkelijkheid. Beleidsadviseur leefomgeving Susan Selten: “De groep heeft de intentie om de bewoners van de zorgwoningen te laten meehelpen in de binnentuin. Ze willen echt contact zoeken met het hoofdgebouw.”

Hoofdgebouw? Zorgwoningen? Dat klopt. Het monumentale klooster dat waakt over het perceel, wordt op dit moment ook flink onder handen genomen. Liefst 24 woningen worden hier gerealiseerd, bestemd voor mensen die intramulare zorg nodig hebben. De andere flank van het rijksmonument zal een 18-tal starters huisvesten. Bewapend met een zaklamp geeft Susan een rondleiding door het bijzondere gebouw. “Als je hier staat, zie je hoe indrukkend die bogen zijn” vertelt ze, terwijl er wordt gewezen naar de gebogen geraamten in de dakconstructie. “Uiteindelijk moeten die bogen zichtbaar worden in de woningen.” Niet alleen is dit een mooie, en bijzondere twist aan de woningen, het is ook vereiste. Het monumentale pand mag minimaal worden aangetast met de nieuwe invulling.” Om dezelfde redenen worden de laaggelegen delen van de voor- én achterzijde omgebouwd tot patio’s. Zo blijft het aanblik hetzelfde, maar kan men genieten van een eigen buitenplekje binnen de ambitieuze gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant