<p>De twee hogere attentiepijlers, voorzien van een waarschuwingsbord, moeten de veiligheid verder verhogen.</p>

De twee hogere attentiepijlers, voorzien van een waarschuwingsbord, moeten de veiligheid verder verhogen.

(Foto: )

Kiwanisclub in actie voor veilige oversteek Vierlingsbeek

  •   keer gelezen

VIERLINGSBEEK | De voetgangersoversteekplaats in de Spoorstraat is weer een stukje veiliger. Kiwanisclub Land van Cuijk wil graag iets betekenen voor de samenleving, en in het bijzonder de jeugd in de regio. Daarom zijn de leerlingen van de basisscholen in het Land van Cuijk in de herfst van 2019 benaderd om met ideeën te komen. Ideeën die moeten gaan over het verbeteren van de eigen leefomgeving, vanuit de leerlingen zelf. Dat kan de eigen school zijn, wijk, straat of dorp.

Criteria waren o.a. dat het project niet op een andere manier gerealiseerd of gefinancierd kan worden en dat het een éénmalig karakter heeft. En het uiteraard de samenleving een beetje mooier maakt! Onlangs mocht de Kiwanisclub al een cheque aanbieden in Vortum-Mullem, op 17 november waren de leerlingen van basisschool Laurentiushof in Vierlingsbeek aan de beurt. Al langer leeft er in het dorp de wens voor een veilige oversteekplaats in de Spoorstraat. Een drukke straat, die door veel leerlingen en andere dorpsbewoners regelmatig overgestoken moet worden, onderweg naar bijvoorbeeld de school, de supermarkt of de bibliotheek. De bekende veelkleurige attentiepijlers staan er al enige jaren, maar het kon volgens de leerlingen nóg veiliger.

Ze hebben indertijd een aantal ideeën geopperd waarvan het voorstel om de oversteekplaats nog iets zichtbaarder te maken op korte termijn het meest realistisch bleek te zijn. Onlangs zijn er daarom nog twee hogere attentiepijlers bijgeplaatst, voorzien van een waarschuwingsbord.

“Het plan is door de leerlingen zelf bedacht, maar zoiets is een redelijk kostbare zaak”, volgens Kiwanis-bestuurslid Gerrit Roefs. “Er is veelvuldig overleg geweest met de gemeente Boxmeer, die uiteindelijk het plan omarmde en een kostenvoorstel gemaakt heeft.” Kiwanisclub Land van Cuijk heeft op basis daarvan een bedrag van 925 euro beschikbaar gesteld voor de aanschaf van de attentiepijlers, de gemeente heeft de kosten voor de plaatsing op zich genomen. “Bewust is voor deze uitvoering van de oversteekplaats gekozen, en niet voor een zebrapad”, aldus Udo v.d. Zanden van de gemeente. “Een zebrapad op deze plaats kan uitnodigen tot voorrang némen in plaats van krijgen en dan creëer je juist een schijnveiligheid”.
Ook hier weer heeft corona ervoor gezorgd dat het even op zich heeft laten wachten maar onlangs kon de aangepaste oversteekplaats, mét veilige attentiepijlers, dus in gebruik worden genomen.

Als beloning voor het meedenken kreeg iedere deelnemende school sowieso al een bedrag van 250 euro ter vrije besteding aangeboden.

Meer berichten