<p>Het was de uitgebreide en krachtige campagne van de &#39;CDA-familie&#39; die volgens De Bruin (tweede van rechts) tot de overwinning heeft geleid.</p>

Het was de uitgebreide en krachtige campagne van de 'CDA-familie' die volgens De Bruin (tweede van rechts) tot de overwinning heeft geleid.

(Foto: )

Bouke de Bruin: ‘Er is echt een CDA-familie ontstaan’

  •   keer gelezen

LAND VAN CUIJK | “Is dit nou een droom? Ik ben overweldigd!” Met die gedachte werd CDA-lijsttrekker Bouke de Bruin dondermorgen wakker. Die avond ervoor werd duidelijk dat haar partij een verpletterende overwinning boekte in de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Hoewel de feeststemming nog de boventoon voert, zijn de toekomstig bestuurders al nadenkend over hoe nu verder.

Door Mans Pere

“Ik had wel gedroomd van een overwinning. Maar met zo’n groot verschil, dat had ik echt nooit verwacht” vertelt De Bruin terwijl de korte nacht vol overwinningseuforie nog uit de ogen gewreven wordt. Zeker gezien de landelijke tumult waarmee haar partij kampt, en het feit dat lokale partijen vaak floreren bij herindelingsverkiezingen, maakt de grote overwinning van het CDA des te indrukwekkender. “We moesten heel hard aan het werk om een goede campagne op te zetten.”

En dat is gelukt. Nergens in het Land van Cuijk kon men om de groen witte CDA-posters heen. Aan zichtbaarheid geen gebrek. “We hebben daarbij echt ingezet op een nieuwe toekomst en generatie” vertelt De Bruin. “Als ik op de lijst kijk, dan zie ik enkel kandidaten die met ontzettend veel energie campagne hebben gevoerd. Er is echt een CDA-familie ontstaan, en daar ben ik bijzonder trots op.”

Niemand uitsluiten
“Maar het is ook een hele grote verantwoordelijkheid” vervolgt de CDA-voorvrouw. “Het is toch meer dan dertig procent van de stemmers die het vertrouwen bij jou leggen. Het is nu de kunst om daar heel zorgvuldig mee om te gaan.” Een constructieve samenwerking zoeken met de andere partijen is daarom essentieel. De overige 24 gemeentezetels worden verdeeld over nog acht partijen, allen met uiteenlopende politieke kleuren. Het CDA ziet zichzelf als partij van de samenwerking en schuwt de anderen niet. “Dat we met de ene partij meer overeenkomsten hebben dan met de andere, wil niet zeggen dat we niet met iedereen in gesprek willen gaan. We nemen ze allemaal even serieus en gaan niemand op voorhand uitsluiten.” De Bruin is er van overtuigd dat dit het beste is voor de onderlinge samenwerking én de sfeer in de raadszaal. “En daar heeft heel het Land van Cuijk weer baat bij!”

Maar voor het zover is en de gesprekken aanvangen, moeten volgens De Bruin eerst de alle verkiezingsborden en de confetti worden opgeruimd. “Daarna gaan we samen met andere partijen kijken hoe we een mooi Land van Cuijk kunnen opbouwen.”

Meer berichten