<p>De kiezers hebben zich prima aan de richtlijnen gehouden.</p>

De kiezers hebben zich prima aan de richtlijnen gehouden.

(Foto: )

CDA mag nieuwe gemeente Land van Cuijk structuur geven

  •   keer gelezen

MILL | Met de verkiezingen op 22, 23 en 24 november zijn de eerste stappen gezet naar onze nieuwe gemeente met 90.000 inwoners. Iedereen van 18 jaar en ouder uit de nieuwe gemeente kon zijn of haar stem uitbrengen. Na een rustige start werd uiteindelijk een opkomstpercentage van 50% bereikt. Alle stembureaus waren van 7.00 tot 21.00 geopend en na afloop werden de stemmen minutieus geteld. 

Door Rudolf van Gemert

Ambtenaar Maurice Roefs is al 30 jaar actief op het stembureau. “We hebben altijd veel mensen nodig en moeten met gezond verstand samenwerken, accuraat en bij de les blijven. Dit is een formeel proces. Kiezers moeten hun stempas in combinatie met een ID ter controle laten zien om te mogen stemmen.” Gelukkig was het voor de tellers niet zo zwaar als bij de landelijke verkiezingen, want nu waren er 13 partijen die meededen.

Huub vond het fijn om te gaan stemmen. “Gebruik maken van je stemrecht is prima, dan heb je gedaan wat je kon. Ik heb 49 jaar op het stembureau gezeten en ik merkte altijd dat het ook verbindend kon werken.” Op de stembureaus kwamen ze van jong tot oud. Waar een 92-jarige vrouw koos voor ‘een bekende’, hadden Alexander en Vincent een andere aanpak. “Wij hebben allebei een test gedaan en daarin ook vooral gekeken naar welke onderwerpen voor ons het belangrijkst zijn.”

Het lijkt vooral aan het CDA de taak om de nieuwe gemeente structuur te geven, de christendemocraten kregen 30% van de stemmen en daarmee 13 zetels. Dat stemde campagneleider (en nummer 3 op de lijst CDA) Mark Janssen-van Gaal natuurlijk tevreden. “We zijn heel dankbaar en het geeft ons extra motivatie voor onze mooie nieuwe gemeente. We hebben een mooie keuzelijst van bekende en actieve mensen, maar hebben ook durf getoond met jonge mensen die een paar jaar meelopen. De campagne toonde vele gezichten. De keuze voor lijsttrekker Bouke de Bruin viel perfect op z’n plaats. Het CDA-logo was minder prominent op de posters en er waren verschillende gezichten, dat heeft goed gewerkt.”

De voornaamste speerpunten van het CDA waren onder meer voldoende bouwlocaties voor jong en oud, veel inzetten op het verenigingsleven, kansen voor ondernemers en duurzaamheid. “Het is nu tijd om samen met alle raadsfracties en inwoners aan de slag te gaan. Nu zijn we in elk geval erg blij met deze uitslag en we gaan vol vertrouwen de toekomst in met de gemeente Land van Cuijk”, aldus de opgetogen CDA-man.

Meer berichten