Meer en meer mensen nemen een hond.
Meer en meer mensen nemen een hond.

‘Het valt mij op dat veel mensen een hond nemen...’

Algemeen 831 keer gelezen

BOXMEER | De invoering van de lockdowns, het thuiswerken en quarantaineplicht als gevolg van het coronavirus, zorgden landelijk voor een groeiende eenzaamheid. Voor een grote groep mensen was dit een goed moment om een hond in huis te nemen. Nu de maatregelen opnieuw aangescherpt worden is de kans groot dat wederom vele viervoeters een nieuw thuis vinden. Gezellig, maar het baart ook zorgen.

Met zijn meer dan vijftig jaar ervaring in het trainen van politiehonden, weet de Boxmeerse Peter Arens alles van honden, hun opvoeding en behoeften. “Het valt mij op dat veel mensen een hond nemen, maar er niet goed mee omgaan” schrijft hij in een brief aan de redactie. “Als je weinig thuis bent, is een hond te veel alleen!” De hondenliefhebber ziet de door corona aangewakkerde trend dan ook met lede ogen aan. Graag wil hij mensen die twijfelen om een hond te nemen, aansporen goed de voors én tegens tegenover elkaar te zetten.

Marianne de Vlam herkent deze zorgen en kan zich goed vinden in de Peter zijn aansporing. Als eigenaresse van een uitlaatservice én een trimsalon staat ze dagelijks in contact met honden en baasjes. “Maar inmiddels zit alles vol. Honden die normaliter snel terecht konden, moeten nu gewoon anderhalve maand wachten voor ze aan de beurt zijn. En hetzelfde hoor ik van collega-trimsalons.” Volgens Marianne zijn de gevolgen van dit probleem niet enkel uiterlijk vertoon. Sommige hondenrassen hebben met regelmaat een goed trimbeurt nodig, anders krijgen ze er serieus last van. “Ik had hier net een hond, die had gewoon pijn. Hij was écht al veel te lang niet meer getrimd. Dat was gewoon zielig.”

Dezelfde volle agenda’s zijn te vinden bij de dierenartsen, pensions en puppycursussen. In Mariannes trimsalon komt ze regelmaat in aanraking met viervoeters die niet goed worden opgevoed. “Dan zijn ze een knipbeurt helemaal niet gewend. Ik krijg ze dan vaak nog wel in het gareel, simpelweg door een beetje streng te zijn. Maar sommige mensen vinden dat toch moeilijk.” Meer en meer ziet ze dat honden worden opgevoed als kinderen. De dieren vormen niet voor niets gezien als een volwaardig lid van het gezin. “Maar er zit toch wel echt een verschil in opvoeding.”

“Er zijn gewoon te veel honden” is Mariannes algemene conclusie. Ze is blij dat de overgrote meerderheid van de nieuwe baasjes hun viervoeter met alle liefde en zorg behandelt. Maar er zijn zorgen over de manier waarop mensen soms met hun gezinsleden omgaan. Daarom, zoals Peter stelt: “Mensen zouden moeten nadenken voor ze honden aanschaffen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant