<p>Met het tekenen van de intentieverklaring is het Elzendaalcollega officieel een &#39;Eco-School&#39;.</p>

Met het tekenen van de intentieverklaring is het Elzendaalcollega officieel een 'Eco-School'.

(Foto: )

Elzendaal gaat voor groen: ‘Wij hebben ook wat te zeggen!’

  •   keer gelezen

BOXMEER | Het mag allemaal wel een tandje duurzamer, vinden leerlingen van het Elzendaalcollege in Boxmeer. De school is het hier volledig mee eens en wil haar groendenkende leerlingen graag de ruimte geven om alle duurzame ideeën de ruimte te geven. Zodoende dat de Boxmeerse school aansluiting zocht bij het project Eco-Schools. Dinsdag 23 november werd de intentieverklaring ondertekend. 

Door Mans Pere

Het internationale Eco-Schoolsproject is in het leven geroepen om ideeën over duurzaamheid meer te stimuleren. Binnen het project staan de leerlingen centraal. Ze krijgen begeleiding van bekwame docenten, maar worden geacht zelf met visies, plannen en oplossingen te komen. Het uiteindelijke doel is het behalen van de groene vlag, het internationale keurmerk van een duurzame school. 

De eerste stap in het nieuwe Elzendaalproject was het vormen van een eco-team. Acht leerlingen voelden zich geroepen om deze taak op zich te nemen, afkomstig uit alle jaarlagen en onderwijssoorten. “Als wij nu alvast het goede voorbeeld geven, dan zal de rest vanzelf volgen” stelt één van de leerlingen zelfverzekerd. Door kleine dingen geleidelijk aan gemeengoed te maken, neemt de ecologische voetafdruk van de school al significant af. “We denken bijvoorbeeld aan het scheiden van afval. Neem die kleine flesjes. Niemand blijft daarmee heel de dag rondlopen om ze bij de supermarkt in te leveren voor statiegeld. Als wij ze daarom nou eens inzamelen, dan kunnen we dit statiegeld doneren aan een goed doel.” Deze goede doelen worden op hun beurt door de leerlingen uitgekozen. Hierbij hoeft de groene ambitie van de weldoenende organisatie niet centraal te staan. “Dat kan ook de voedselbank zijn. Of stichting leergeld. Het gaat er om dat we er een betere wereld van maken, voor ons allemaal”

Ergens beginnen
De uitverkoren acht leerlingen hadden zich stuk voor stuk aangemeld voor dit project omdat ze graag méér wilden bijdragen, maar niet goed wisten hoe. “Ik krijg nu eindelijk een mogelijkheid” legt één van hen uit. “Thuis kan ik niet zo veel meer doen. Ja, ik kan de thermostaat stiekem een graadje lager zetten, maar daar houdt het ook wel mee op.” Zijn jongste eco-teamgenote benoemt gevat de gevolgen van de vervuilende mensheid, wat haar sterk motiveert: “Je ziet op TikTok en Instagram veel filmpjes van dieren die het moeilijk hebben en dood gaan. Dat vind ik echt erg.” “Ik zou niet willen dat mijn kleinkinderen in zo’n wereld moeten opgroeien” besluit een derde leerling vastberaden het argumentensalvo. “Er moet iets veranderen, en je moet ergens beginnen!”

Verbinding maken
Het doel is om binnen twee jaar die felbegeerde groene vlag te verdienen, opdat heel de regio weet dat het Elzendaal een duurzame school is. En juist tot in dié regio moeten de duurzame gedachten doorsijpelen. De vele verenigingen waar de Elzendalers lid van zijn, kunnen meeliften op de milieuambities. “Wij kennen elkaar van de hockeyclub” vertellen twee meisjes van het Eco-team. “Het zou mooi zijn als er verbanden gelegd kunnen worden, bijvoorbeeld met de sportclubs Dan kunnen we nog meer mensen bewust maken.”

Bewustwording
“Ik word er gewoon enthousiast van!” exclameert één van de leerlingen als afsluiter. Het achttal hoopt, in strijd voor een beter leven voor iedereen, zo veel mogelijk medeleerlingen over de streep te trekken. Maar misschien vinden ze de bewustwording bij volwassenen nog wel belangrijker. “Leerlingen zien het vaak al anders dan bijvoorbeeld ouders of docenten. Maar wij zijn tenslotte de toekomst. Wij hebben ook wat te zeggen!”

Meer berichten