<p>Met het kopietje van internet is duidelijk te achterhalen dat het om een oude editie van het Boxmeers Weekblad gaat.</p>

Met het kopietje van internet is duidelijk te achterhalen dat het om een oude editie van het Boxmeers Weekblad gaat.

(Foto: )

Gevonden achter het behang: Een Boxmeers Weekblad uit 1883

  •   keer gelezen

SAMBEEK | Het is welbekend dat het Boxmeers Weekblad het best gelezen en meest verbindende weekblad in de regio is. Wekelijks genieten duizenden lezers van de mooiste lokale verhalen en belangrijke nieuwsfeitjes. De krant is al decennia een begrip. Dat blijkt opnieuw uit de vondst van Wim en Marian Vonk. Tijdens het opknappen van hun oude woning in Sambeek kwamen ze een wel heel bijzondere editie van deze krant tegen.

Door Mans Pere

Vanaf het plein aan de Grotestraat in Sambeek kijkt Wim richting zijn oude woning. “Kijk, in die slaapkamer vonden we dit” zegt ie, terwijl hij knikt naar het raam op de hoek. In zijn hand heeft de inmiddels Boxmerenaar mapjes, gevuld met lichtbruine flarden en knipsels. De bovenste wordt nader en grondig geïnspecteerd. Goed leesbaar zijn de woorden ‘Jaargang’, ‘Zaterdag 1 maart 1884’ en ‘No. 9.’

“Meer kon ik echter niet lezen” vertelt Wim “Het rechtse stukje, daar kan ik nog wel uit opmaken dat er ‘Weekblad’ moest staan. Maar welk weekblad, dat konden we echt niet meer achterhalen.” Voor meerdere jaren bleven de flarden daarom bij Wim en Marian in de kast liggen. Hoewel hij maar niet verder kwam in zijn zoektocht naar de oorsprong, kon hij het ook niet naast zich neer leggen. “Tot dat we een paar weken geleden, bij de voorbereiding van de Boxmeerse Kwis, de website van het BHIC kregen te zien.” Wim ging direct aan de slag in de archieven van het Brabants Historisch Informatie Centrum. De datum was bekend, “en toen vond ik hem. Het bleek het Boxmeers Weekblad te zijn!”

Toen nog geschreven als Boxmeersch Weekblad bracht de verre voorloper van de krant die u nu in handen heeft, al het laatste nieuws uit binnen en buitenland. In het ‘Wekelijksch Overzicht’ staat er een uitgebreid artikel over de ‘oproerige en dweepzieke Mahdi die niet slechts den onderkoning van Egypte maar ook Gladstone, de Engelsche premier en zijne collega’s reeds zoovele slapelooze nachten bezorgde en voor heete vuren plaatste.’ Artikelen van dichter bij huis gaan over het plaatsen van drie ‘steenen duikers’ te Well, en een gekostumeerde optocht in Maashees. Andere leuke opvallendheden zijn het ontbreken van afbeeldingen, de smalle kolommen waarin de artikelen zijn geplaatst, en natuurlijk de prijsopgave. Voor een los nummer moest men toen 7 cent neerleggen, een abonnement van 3 maanden kostte ‘slechts 65 cents’. 


Bouwdatum
Evenzo bijzonder voor Wim was dat zijn vondst hem iets meer vertelde over het huis waar hij toen woonde, en wanneer het precies gebouwd is. “We kwamen hier in 1985 te wonen en zijn vervolgens alles langzaamaan gaan renoveren. In de slaapkamer kwamen we toen deze krant tegen. Hij zat achter het oude behang.” Wim vertelt hoe hij tijdens het opknappen van de vloer ook een interessant plankje vond. Het stuk hout was namelijk voorzien van een plaats- en jaarmarkering: ‘Boxmeer, 1883’. “Nu heb ik dus twee dingen waaruit blijkt dat mijn toenmalige huis rond die tijd is gebouwd.” En wetend dat het knipsel uit het voorjaar van 1884 stamt, kan zelfs een grove schatting van het bouwtempo worden gemaakt.

Oudere uitgaven?
Begrijpelijkerwijs vindt Wim het uiterst bijzonder dat dit exemplaar, hoewel in stukken, zo bijzonder goed bewaard is gebleven achter het behang. Dat roept natuurlijk direct de nieuwsgierigheid op. Zijn er nog meer en oudere edities te vinden van ons mooie weekblad?

Zelf de editie van 1 maart 1883 lezen? Kijk dan op https://bhic.nl/onderzoeken/kranten?mistart=104&mivast=235&mizig=91&miadt=235&milang=nl&misort=dt%7Casc&miview=ldt&mibj=1884&miej=1884

Meer berichten