Emile Roemer.
Emile Roemer. Foto: Peter Kuijpers
column

‘Benoeming van Emile veel meer dan de beste grap van het jaar’

Column 1.837 keer gelezen

Laten we wel wezen, het is toch de grap van het jaar: Een SP-er de hoogste baas van Limburg. Door de eeuwen heen was dat een katholiek bolwerk, weliswaar langzaam afkalvend naar een vagere mix van christenen in de vorm van het CDA. Waarom een groot deel daar de laatste jaren overstapte naar PVV en Forum voor Democratie is me tot op de dag van vandaag niet helder. Niet dat ik die partijen de watersnood aldaar in de schoenen wil schuiven maar welke nobele doelen hebben ze bereikt?

Het zal wel iets met de veilige keuze te maken hebben, maar doorgaans zie je een commissaris  van de koning toch uit de krochten van een der grotere partijen komen. De tijd dat de SP ook een grote leek te worden, ligt al ver achter ons.
En wat gebeurt er nou? Landelijk horen we weinig meer van de SP, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen speelden ze nauwelijks nog mee, in Limburg leveren ze slechts vier van de 47 statenleden, maar de nieuwe commissaris van de koning (in Limburg gouverneur genoemd) is een SP-er. Zijn naam is Emile Roemer, geboren, oud-onderwijzer en oud-wethouder in Boxmeer.

Heb ik inmiddels voldoende uitgelegd dat deze joviale vent zijn nieuwe baan niet heeft te danken aan zijn herkomst uit het tomaten-legioen? En is inmiddels duidelijk dat bestuurlijke kwaliteit, vertrouwen, ja zelfs autoriteit, inzicht, betrokkenheid en leiderschap niks te maken hebben met de politieke partij waarvoor je ooit affiches bent gaan plakken? Als ooit ergens is bewezen dat het partij-logo nauwelijks van belang is, was dat wel in de tijd dat de SP in Boxmeer de allergrootste was. Overigens wordt dat bewijs keer op keer vernieuwd, want leg de partijprogramma’s van de voorbije verkiezingen naast elkaar en je zult je er opnieuw over verbazen hoe weinig verschil er is.

Ja, ik heb mijn principes. Maar vraag me niet of Wim Kok ons slechter door dit corona-gedoe had geleid dan Mark Rutte. Och, vergeef mij, zedenprediker, betweter, vertegenwoordiger van de ouwe meuk, toch geef ik u het nog maar eens op een papiertje: het gaat om de persoon. Dat Emile zo’n ongelooflijke carrière maakt heeft niets, maar dan ook totaal niets met de SP te maken. Desondanks zelfs, zou ik zeggen. 

Aldus wordt de grap van het jaar de beste zet in de moderne geschiedenis van Limburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant