Zwemster Colinda van der Zanden op het startblok.
Zwemster Colinda van der Zanden op het startblok. Foto: Eigen foto

Van der Zanden: ‘Drie dagen keihard zwemmen is heel leuk’

Sport 665 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Onlangs vond het open Nederlands kampioenschap zwemmen plaats in Den Haag. Op de startblokken van het zwembad stond ook een deelneemster uit Vierlingsbeek. Colinda van der Zanden 916) kwam gedurende drie wedstrijddagen in actie op meerdere afstanden. 

Op de website www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl blikte ze terug op de driedaagse titelstrijd. 

Ja, Colinda. Hoe is het gegaan? Ben je moe?
“Het is eigenlijk wel goed gegaan, maar moe ben ik zeker. Drie dagen achtereen keihard zwemmen is niet makkelijk, maar wel heel erg leuk. Er was dit jaar door corona ook minder rust tussendoor en dat is extra vermoeiend.”

Ben je tevreden? Heb je bijvoorbeeld een medaille behaald of je pr’s verbeterd?
“Een medaille zat er voor mij deze keer helaas nog niet in, maar tevreden ben ik zeker. Ik ben uiteindelijk met zes nieuwe pr’s huiswaarts gekeerd, dat is al een prestatie op zich. Zeker omdat ik tijden heb verbeterd die ik nog niet zo lang geleden heb gezwommen.”

Op hoeveel afstanden kwam je in actie?
“Ik heb in totaal acht keer gezwommen; 50,100 en 200 meter vrije slag, 50 en 100 meter vlinderslag, 100 en 200 meter wisselslag en de 50 meter schoolslag.”

Waar ben je het meest trots op, op welke prestatie?
“Dat is heel moeilijk kiezen, maar voor mij hadden de 50 meter vlinderslag, de 50 meter vrije slag en 50 meter schoolslag wel iets bijzonders. Op de 50 meter vlinderslag zwom ik voor het eerst onder de 29 seconden en daarmee won ik mijn serie. Daarmee wist ik ook meteen een nieuw clubrecord te vestigen. Ook op de 50 meter vrije slag had ik een primeur, daar dook ik voor het eerst onder de 27 seconden. De 50 meter schoolslag was helemaal bijzonder. Ik ben geen schoolslagspecialist, maar op dit ONK heb ik toch besloten deze afstand te zwemmen. En met succes, ik zwom vanuit baan 1 voor het eerst onder de 35 seconden en daarmee tikte ik als tweede aan in mijn serie.”

Je moest zeker vroeg op om op tijd in Den Haag te zijn? Of hoe laat begonnen de wedstrijden?
“Gelukkig hadden wij een chalet geboekt op een vakantiepark in de buurt waardoor we niet elke ochtend vanuit Vierlingsbeek naar Den Haag hoefden te rijden. Vanwege corona was het programma ook anders, dat betekende voor mij dat mijn sessie pas rond 9.30 uur begon. We mochten niet meer dan tien minuten voor het inzwemmen (ongeveer 9.00 uur) naar binnen, dus heel erg vroeg op hoefde ik deze keer niet.”

Corona, iedereen heeft er last van. Jij ook als zwemster op een ONK? Wat was er bijvoorbeeld anders dan anders?
“Corona zorgde inderdaad voor een aantal maatregelen, onder andere een aangepaste programmering vanwege de avondlockdown. Dat zorgde ervoor dat er in de voorrondes in een A- en een B-sessie gezwommen werd, om zo het aantal personen in het zwembad te verminderen. Voor mij was dat zowel voordelig als nadelig. Ik hoefde niet vroeg op, maar ik had ook heel weinig rust tussen de afstanden. Een sessie duurde nu maar een kleine anderhalf uur waardoor je gelijk door moest naar je volgende zwemnummer.”

Wat is je favoriete afstand en waarom?
“Heb ik eigenlijk nog niet.”

Je bent erg druk met zwemmen. Hoeveel uur in de week train je normaal en waar train je? Is dat dagelijks?
“Ik train ongeveer tien uur in de week, alles doe ik in Nijmegen. Wel verschilt het per dag een beetje, een dag in de week train ik dan niet en een andere dag train ik dan twee keer, een keer zwemtraining en een keer krachttraining.”

Je moet ‘s morgens dus erg vroeg uit de veren? Vind je dat lastig?
“Ik heb er zelf helemaal geen last van gelukkig. Ik vind het zelfs nog makkelijker om om half 5 op te staan voor zwemmen dan om half 7 op te staan voor school. Natuurlijk moet je we op tijd naar bed ‘s avonds, maar ook dat vind ik meestal niet vervelend.”

Waar zit je op school? Is dat te combineren met je sport? “Ik zit momenteel op Metameer in Stevensbeek, daar doe ik tweetalig vwo. Het is voor mij best goed te combineren met school, ik ben dit jaar ingestroomd op vwo vanuit havo 5. Voor mij kwam het beter uit om eerst mijn havodiploma te halen en daarna door te stromen voor twee jaar vwo omdat het zo beter te combineren was.” 

Wat is je droom? Wat wil je bereiken als zwemster?
“Iedereen wil natuurlijk zichzelf blijven verbeteren, dat is dan ook iets wat ik altijd wil blijven doen. Voor nu hoop ik heel erg dat we volgend jaar een normaal ONK kunnen zwemmen, zonder coronamaatregelen.”

Kijk je uit naar Kerstmis? Hou je van kerst? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
“Kerstmis is altijd leuk! Met vrienden en familie gezellig kletsen en lekker eten is wel iets waar ik normaal natuurlijk minder tijd voor heb. Meestal trainen we wel door in de vakantie, maar met kerst zelf ben ik meestal wel vrij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant