Afbeelding

Diabetes moet beter bespreekbaar worden gemaakt

Algemeen 176 keer gelezen

Ook in onze regio Maasdriehoek hebben bewoners te maken met diabetes. Er bestaan nog vaak een aantal misverstanden over diabetes die de wereld uit geholpen moeten worden. Zo denken mensen vaak dat alleen oude mensen en mensen met overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen, maar in de praktijk blijkt dit zeker niet het geval. Diabetes type 2 kan erfelijk zijn, en kan ook zeker onder jongeren opduiken. Hier een aantal fabels over diabetes op een rij.

Als je diabetes hebt mag je geen suiker

Diabetes heet in de volksmond ook wel suikerziekte. Daarom is een snelle conclusie die veel mensen maken, als je suikerziekte hebt mag je geen suiker. In de realiteit ligt dit echter iets ingewikkelder. Mensen die diabetes hebben mogen wel suiker, maar met mate. Mensen met diabetes moet hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden. Ons lichaam maakt het hormoon insuline aan. Als je bloedsuikerspiegel aan de hoge kant is zorgt insuline ervoor dat het weer omlaag gaat. Bij mensen met diabetes reageert het lichaam niet of nauwelijks op de insuline. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel hoog en moet je zelf insuline inspuiten om de waardes lager te krijgen. Suiker in eten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhooggaat, als je waardes aan de lage kant zijn moeten mensen met suikerziekte juist suiker hebben. Het hangt dus helemaal van de bloedsuikerspiegel waarde af.

Je kunt genezen van diabetes

Ziektevrijleven is voor iedereen het ultieme droomscenario. Er gaan fabels rond dat je kunt genezen van diabetes. Dit klopt alleen niet helemaal. Je hebt diabetes in verschillende vormen. Diabetes type 1 is op dit moment nog niet te genezen. Er wordt wel onderzoek naar gedaan. Voor diabetes type 2 ligt het iets anders. Dit type Diabetes genezen komt namelijk wel eens voor. Door meer te gaan bewegen en gezonder te eten kan je het voor elkaar krijgen om je lichaam weer op insuline te laten reageren. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel weer stabieler en kan het zelfs zijn dat je geen extra insuline of medicijnen meer nodig hebt.

Alleen ouderen krijgen diabetes type 2

Fout, iedereen met een ongezonde levensstijl heeft een vergrote kans op diabetes type 2. Daarom is het ook belangrijk dat je diabetes bespreekbaar maakt. Door extra voorlichtingen te geven in de klas kun je jongeren bewust maken van de impact die diabetes type 2 op je dagelijks leven kan hebben, en kan je hopelijk een aantal diabetes gevallen voorkomen. Een erfelijke oorzaak kan je natuurlijk niet voorkomen maar in gevallen van roken en overgewicht kunnen de nummers zeker nog omlaag. Door goede voorlichting en het bespreekbaar maken diabetes kun je gevallen voorkomen.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal misverstanden over diabetes die geheel onterecht zijn. Naast de drie grootste die ik hier heb uitgelicht zijn er nog wel een aantal veelbesproken fabels over suikerziekte. Mocht het een keer voorkomen dat het besproken wordt tijdens een verjaardag of op het werk, controleer dan de informatie op internet. Zo voorkom je misverstanden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant