Sven Panders (links) en wethouder Maarten Jilisen onthulden donderdag de naam van de nieuwe speeltuin in Katwijk: 'Het Kabaal'.
Sven Panders (links) en wethouder Maarten Jilisen onthulden donderdag de naam van de nieuwe speeltuin in Katwijk: 'Het Kabaal'. Foto: SK-Media

Nieuwe speeltuin in Katwijk heet ‘Het Kabaal’

Human Interest 1.033 keer gelezen

KATWIJK | De nieuwe speeltuin aan de Liefkeshoes in Katwijk is afgelopen donderdag officieel geopend. Het speelparkje gaat ‘Het Kabaal’ heten. De naam werd onthuld door beheerder Sven Panders en wethouder Maarten Jilisen. De naam refereert naar de geschiedenis van de plek en ‘de gezellige reuring’ die de speeltuin met zich meebrengt. 

Op de woningbouwlocatie Liefkeshoek te Katwijk zijn door BCP Bouw recent negentien koop- en huurwoningen gerealiseerd. Het nieuwbouwplan Liefkeshoek bracht met zich mee dat enkele maatregelen konden worden getroffen die wateroverlast bij hevige regen moeten tegengaan. Dit probleem speelde met name in de omgeving van De Boggerd. Die overlast is aangepakt door extra ondergrondse verbindingen en het water af te voeren naar een nieuw aangelegde wadi.

Speelplek
Het nieuwbouwplan had ook tot gevolg dat een bestaande speelplek moest worden verplaatst. De enige speelplek die Katwijk had, lag ter hoogte van de entree van het nieuwbouwplan. In het plan was ‘slechts’ verplaatsing opgenomen maar enkele toestellen bleken in slechte staat en niet te hergebruiken. Ook verzocht de Dorpsraad Katwijk om een meer eigentijdse speelplek, meer gericht op het principe ‘natuurlijk spelen’. Zo geschiedde. In de nieuwe speelplaats dragen elementen als hout, water, zand maar ook nieuwe groenaanplant allemaal bij aan ‘natuurlijk spelen’. Een bestaand combinatietoestel is gebleven, dat was nog maar een paar jaar oud. Er is o.a. een uitdagend klimparcours en een nestschommel geplaatst. Maar ook is er een grondwaterpomp en waterspeelplaats aangelegd, waar kinderen het geïnfiltreerde regenwater weer kunnen oppompen. Zand, water en natuur zijn altijd een uitdagende combinatie. De komende jaren zal de speelplek nog meer tot bloei komen, als het groen is aangezet en de kruiden- en bloemenmengsels zijn gaan groeien.

Beheer
Zo’n 25 jaar lang heeft Herman Theunissen de speelplek in Katwijk beheerd. De vernieuwing en verplaatsing van de nieuwe speelplek zag hij als een uitgelezen moment om het stokje over te dragen aan de jongere generatie. Sven Panders, al jarenlang woonachtig in Katwijk, is zijn opvolger en hij is ook het aanspreekpunt voor de nieuwe speelplek.
De openingshandeling bestond uit het onthullen van een bord met de naam van de nieuwe speelplek. Dat is dus ‘Het Kabaal’ geworden. Die naam is bedacht door kinderen uit het dorp na een prijsvraag eerder dit jaar in het dorpsblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant