De Grafrechtcommissie Cuijk. Zittend: advocaat Ton van Elk de Freese en Nella Ririmasse Otler. Staand, v.l.n.r: Vincent Mastail, Fred Maselaman, Annies Renjaan en Max Maselaman.
De Grafrechtcommissie Cuijk. Zittend: advocaat Ton van Elk de Freese en Nella Ririmasse Otler. Staand, v.l.n.r: Vincent Mastail, Fred Maselaman, Annies Renjaan en Max Maselaman. Foto: Grafrechtcommissie Cuijk

Graven Cuijks-Molukse KNIL-militairen krijgen bijzondere status

Algemeen 1.561 keer gelezen

CUIJK | Er komt alsnog erkenning voor de eerste generatie KNIL-militairen uit Indonesië en hun echtgenotes/partners die in Cuijk begraven liggen. Burgemeester Wim Hillenaar zal op donderdag 23 december in een bijeenkomst zijn handtekening zetten onder het besluit om deze graven ‘een bijzondere status’ toe te kennen.

Door Martijn Schwillens

“Molukkers dienden de KNIL, maar zodra ze de boot afstapten in Nederland in 1951 werden ze meteen ontslagen uit het leger en vielen ze tussen wal en schip. Wij willen eerherstel en erkenning van en voor de eerste generatie. Door hun graven historische bescherming te geven, onder andere door ontheffing van grafrechten”, legde Max Maselaman van Bersama Cuijk eerder al uit in deze krant.
Door corona is de bijeenkomst in MFA De Valuwe in Cuijk in kleine kring. Naast de burgemeester en grafrechtencommissie zullen alle nog in leven zijnde weduwen van de eerste generatie Cuijkse Molukkers uitgenodigd worden. “Vanwege de strenge Corona maatregelen zal het een sobere bijeenkomst worden, maar daarom niet minder belangrijk”, verduidelijkt mede-initiatiefnemer Vincent Mastail. “Want hiermee komt een einde aan de activiteiten om te komen tot de bijzondere status van de graven in Cuijk van de KNIL-militairen. Een lang gekoesterde wens is daarmee in vervulling gegaan.”

Alsnog erkenning
Naast het inmiddels geplaatste monument ‘Hidup’ van Sias Fanoembi (in de tuin van de Paters Oblaten in Cuijk, red.), dat in april volgend jaar feestelijk zal worden onthuld, is met de deze erkenning naar eigen zeggen ‘verwezenlijkt wat de commissie heeft willen bereiken’. “Wij zijn blij dat hiermee de aandacht is gegeven aan de mensen die dat verdiend hebben, om uiteindelijk toch nog te kunnen worden geëerd voor hun verdiensten, en daardoor niet vergeten zullen worden. De grafcommissie dankt de gehele Molukse Gemeenschap van Cuijk voor hun transparante medewerking”, besluit Mastail.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant