Wim Hillenaar ontving een Gemeentelijke Erepenning bij het afscheid van de gemeente Cuijk. Hij legde de Cuijkse ambtsketen 'te ruste'.
Wim Hillenaar ontving een Gemeentelijke Erepenning bij het afscheid van de gemeente Cuijk. Hij legde de Cuijkse ambtsketen 'te ruste'. Foto: SK-Media.nl

Hillenaar: ‘Ik voel me een Land van Cuijkse jongen’

Politiek 837 keer gelezen

CUIJK | Als laatste van de vijf gemeenten die per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk vormen, vond maandagmiddag het afscheid van de gemeente Cuijk plaats. Een afscheid met een lach en soms een traan. “Ik voel me een Land van Cuijkse jongen en ben vereerd om in de voetsporen van mijn vader te mogen treden”, sprak burgemeester Wim Hillenaar, die voor deze gelegenheid een Gemeentelijke Erepenning ontving.

Op het podium van de Schouwburg Cuijk was een talkshow-setting gecreëerd waarbij met enkele speeches en mooie woorden werd stilgestaan bij de aanstaande opheffing van de gemeente Cuijk. De wethouders Maarten Jilisen (Liberaal LvC), Joost Hendriks (CDA) en David Sölez (TeamLokaal) namen afscheid, maar wellicht komen ze in de toekomst terug in de fusiegemeente. Dat geldt zeker voor Hillenaar, die waarnemend-burgemeester wordt van het Land van Cuijk en zich zodoende -net als zijn vader Wim tussen 1972 en 1992- (ook) burgemeester van Boxmeer mag noemen. “Dat maakt het waarnemerschap extra bijzonder”, benadrukte Hillenaar, nadat aftredend burgemeester Karel van Soest zich tot hem had gericht met enkele woorden. “Ooit stonden onze gemeenten (Cuijk en Boxmeer, red.) met de ruggen naar elkaar. We zijn de afgelopen tien jaar naar elkaar toegegroeid en ik durf te zeggen dat de goede verstandhouding tussen ons ertoe heeft bijgedragen dat in beide gemeenten inmiddels positief naar elkaar wordt gekeken”, aldus Van Soest. “Je vader heeft me eens gezegd: ‘Als er iemand uit mijn mijn gezin mijn opvolger wordt, dan is het Wim.’ En zie hier...”

Geen afscheid, maar doorstart
“Het bijzondere aan dit afscheid is dat het geen afscheid is, maar een doorstart. De gemeente Land van Cuijk kan zich geen betere waarnemer wensen dan Wim”, stelde Van Soest. Hillenaar was duidelijk geroerd door de woorden van zijn bijna-ex-collega. “Mooie en herkenbare woorden. Zeker de opmerking over mijn vader raakte me”, erkende Hillenaar, die de Gemeentelijke Erepenning kreeg uitgereikt door raadslid Helma Pluk. 

Cuijkse Stieren en een lintje
De wethouders Jilisen en Sölez ontvingen een Cuijkse Stier. Hendriks heeft in het verleden al een Cuijkse Stier ontvangen. Ook zestien raadsleden kregen deze ‘Kuukse’ erkenning ter gelegenheid van hun aftreden. Mehmet Sahinturk ontving zelfs een Koninklijke onderscheiding. De Cuijkenaar heeft al sinds 1998 zitting in de Cuijkse gemeenteraad. Daarnaast is hij al sinds 2001 voorzitter van de Turkse moskee. Vanwege zijn verdiensten voor de Cuijkse gemeenschap kreeg Sahinturk maandag een lintje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant