Oost-Brabant heeft te maken met een 'verborgen wooncrisis', stelt de Rabobank.
Oost-Brabant heeft te maken met een 'verborgen wooncrisis', stelt de Rabobank. Foto: Henk Lunenburg

Rapport Rabobank legt ‘verborgen wooncrisis’ in Oost-Brabant bloot

Wonen 1.135 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De Rabobank heeft vandaag haar onderzoeksrapport ‘Zo wil ik wonen en leven’ gepubliceerd. Daarin heeft de bank de verborgen wooncrisis voor 50-plussers in de regio Oost-Brabant in beeld gebracht. Conclusie: Een betaalbare woning die past bij de levensfase waarin je zit, blijkt voor steeds meer mensen onhaalbaar. Dat geldt vooral ook voor toekomstige ouderen.

Nederlanders zullen dus zelf voor nieuwe woonoplossingen moeten zorgen, maar daar zijn te weinig mensen zich van bewust en het gebeurt nog nauwelijks. Reden voor Rabobank om dit onderwerp prominent op de agenda te zetten en concrete oplossingen aan te reiken. De bank wil een brede maatschappelijke beweging op gang brengen, waarin deze nieuwe woonoplossingen op grote schaal worden gerealiseerd. Het percentage 65-plussers in Oost-Brabant (Land van Cuijk) is fors en dat aandeel neemt de komende tien à twintig jaar behoorlijk toe. Dit heeft consequenties voor de woonbehoefte en zorgvraag in deze regio - zowel nu als in de toekomst. 

Senior-proof woonplek
Ook mensen die tussen nu en twintig jaar 65-plusser zijn hebben moeite met het vinden van een toekomstbestendige ‘senior-proof woonplek’. In het onderzoeksrapport achterhaalt Rabobank hoe (toekomstige) ouderen willen wonen en hoe we daar als maatschappij opin kunnen spelen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste senioren geen plannen hebben om te verhuizen naar een seniorenwoning. Ze denken ook liever niet na over een toekomst waarin ze afhankelijker of zorgbehoevender zijn. En dus evenmin over woonvormen die het best bij zo’n toekomst passen: een vorm waarin ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, niet vereenzamen en de juiste zorgvoorhanden hebben. Zelfs degenen die welwillend staan tegenover het idee van verhuizen, kennen vaak geen voorbeelden van zulke woonvormen. In elk geval geen voorbeelden die zij aantrekkelijk vinden.

Te statische woningmarkt
De huidige woningmarkt bevindt zich mede in een crisis, omdat te veel ouderen blijven wonen waar ze wonen en zo de doorstroming belemmeren Om meer senioren te laten verhuizen, is het belangrijk eerst te beseffen dat ouderen niet genoeg verleid worden te verhuizen. Er zijn nog niet genoeg geschikte huizen voor hen en wat er is, is te onbekend.
De vereiste nieuwbouw krijgt daarbij te weinig urgentie, evenals de promotie van deze nieuwe huizen. Bovendien zijn de gedeelde woonbehoeftes van senioren vaak nog te onbekend bij gemeenten en projectontwikkelaars.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant