De column van Koos
De column van Koos Foto: Pixabay
column

‘Antoinette zal deze landelijke gemeente toch wel serieus nemen?’

Column 574 keer gelezen

Dinsdag 6 juli was een droevige dag voor Antoinette Maas uit Helmond. Ze legde uit aan haar gemeenteraad dat ze het als wethouder niet meer trok. Dus moest ze stoppen. Het wethouderschap is een zware klus. En, zei ze, als je de eer en verantwoordelijkheid hebt gekregen, dan moet je dat met volle inzet en overtuiging doen...

Het is niet goed voor mijzelf, mijn gezin en de stad als ik doorga”, vertelde ze. De acht maanden naar de eindstreep in maart 2022, wanneer er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn, kon ze echt niet meer halen.
Maar wonderen zijn de wereld niet uit. Want binnen een paar maanden is ze weer zo fris als een hoentje. Voor haarzelf, haar gezin en voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk vindt ze het kennelijk een goed plan om daar weer als wethouder aan de slag te gaan. Die nieuwe gemeente is precies even groot als haar vorige gemeente.

Vreemd. Zelf legt ze in het Eindhovens Dagblad uit dat het hier om een landelijke gemeente gaat. Maakt het dat een fluitje van een cent? En is het opstarten van zo’n enorme gemeente niet een klus waar je je tanden aardig op kunt stukbijten? Neemt ze dit niet serieus? Haar salaris wel, neem ik aan, precies evenveel als in Helmond, welke armlastige stad nu gelukkig wel haar wachtgeld kan stopzetten.
Antoinette merkte vorige week in het Eindhovens Dagblad op dat ze hier zevende wethouder wordt. Dat moet ze nog even uitleggen. Is de werkdruk van een zevende wethouder minder dan die van de eerste? Het salaris in ieder geval niet.

Het kost me niet veel moeite om te begrijpen dat je niet in Helmond wilt wonen – en al helemaal niet aan de verkeerde kant van het kanaal – en waarom je van deze lastige stad geen wethouder zou willen zijn. Maar dat zal Antoinette destijds toch ook wel geweten hebben?

Nu beweren dat ze deze landelijke gemeente niet serieus neemt, is wat al te gortig. Maar met die schijn tegen, wordt ze maandag wel op de troon gehesen. Fijn voor haar dat ze nu in Rijkevoort woont, zou ik ook wel willen.

Maar ze zal haar in een paar maanden verzamelde energie en werklust nodig hebben om er maandag niet de start van een nieuwe, droevige episode van te maken.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant