<p>De Schouwburg Cuijk is klaar voor heropening: 'We zijn er helemaal klaar voor, met een bomvol en afwisselend programma.'&nbsp;</p>

De Schouwburg Cuijk is klaar voor heropening: 'We zijn er helemaal klaar voor, met een bomvol en afwisselend programma.' 

(Foto: Schouwburg Cuijk)

‘Sluiting Schouwburg vooral zuur voor artiesten en publiek’

  •   keer gelezen

CUIJK - Na de nieuwe persconferentie van 14 januari blijven ook bij de Schouwburg Cuijk de deuren gesloten. Zeker tot 25 januari zijn er geen publieksactiviteiten. “We hadden het ons anders voorgesteld, de culturele start van het nieuwe Land van Cuijk in ons theater”, zegt Bart Vaessen, directeur van Schouwburg Cuijk. 

“We zijn er juist helemaal klaar voor, met een bomvol en afwisselend programma”, legt hij uit.

Lockdown
Het theaterprogramma wordt opnieuw uitgesteld. De gedeeltelijke lockdown gold al vanaf eind november en sinds medio december is het theater volledig dicht, wat ook deze maand nog voortduurt. “Inmiddels hebben we alweer 70 evenementen en voorstellingen moeten annuleren of verplaatsen. Dat geldt bijvoorbeeld voor programma’s als Sjaak Bral, Ronnie Flex en Tineke Schouten, maar ook voor alle lokale evenementen die in het Land van Cuijk worden georganiseerd”, verduidelijkt Vaessen. “Voor ons worden de verplaatsingen business as usual, maar voor de artiesten en vooral voor ons publiek is dat erg zuur. We zijn er om gasten te vermaken, niet om evenementen af te zeggen. Juist in deze maanden is het theater the place to be, om even los te komen van het alledaagse en je over te geven aan schoonheid en verbeelding.”
Vaessen begrijpt dat maatregelen nodig zijn. “Maar waarom een zo veilige en goed op corona te controleren omgeving als een schouwburg dicht moet blijven, juist nu, is voor mij onbegrijpelijk.”

‘Juist in deze maanden is het theater the place to be, om even los te komen van het alledaagse en je over te geven verbeelding’

Lokale producties
De sluiting raakt niet alleen landelijke producties, ook lokale initiatieven zoals het carnaval en uitvoeringen van amateurproducties staan in de wacht. Vaessen: “Niemand durft meer iets te maken. Er moeten kosten gemaakt worden, geschreven, gecomponeerd en gerepeteerd, maar je weet niet of het wel tot een vertoning komt. Dat risico lopen veel verenigingen liever niet. Het zou mooi zijn als er -in elk geval financieel- een soort garantiefonds voor dit soort initiatieven zou komen, evenals in de professionele sector. Dan kan er in ieder geval gemaakt en gerepeteerd worden.”
Alle hoop heeft de schouwburg nu gevestigd op (de aangekondigde) verdere versoepelingen na 25 januari. Het programma vanaf eind januari staat weer vol met mooie voorstellingen. “We hopen naast de nieuwe pareltjes ook de verschuivingen van de afgelopen maanden te kunnen inhalen. Houd hiervoor onze website in de gaten, mogelijk kondigen we ook nog wat verrassingsacties aan. En om met Jack Poels van Rowwen Hèze te spreken: ‘Bestel mar, nog even blijven dromen van alles wat gaat komen’.”

Meer berichten