<p>Nicolle van der Putten en Marieke Reuvers en Elsbeth van Dijk van het Diabetes Fonds. </p>

Nicolle van der Putten en Marieke Reuvers en Elsbeth van Dijk van het Diabetes Fonds.

(Foto: Persbureau SK-Media)

Geslaagde actie voor Diabetes Fonds: twee miljoen doppen in tuin Sint Tunnisse Nicolle

  •   keer gelezen

SINT ANTHONIS | Nicolle van der Putten heeft afgelopen woensdag, namens alle vrijwilligers en spaarders van de doppenactie in Nederland een cheque van 100.000 euro mogen overhandigen aan het Diabetes Fonds voor onderzoek naar diabetes. “Wat een fantastisch bedrag”, glunderde Marieke Reuvers van het Diabetes Fonds bij de uitreiking in Sint Anthonis.

De overhandiging gebeurde in de achtertuin van Van der Putten in Sint Anthonis, waar tien big bags vol met flessendoppen, verzameld door de buurt, gezinnen, sportverenigingen en bedrijven uit de regio, staan. De doppenactie startte in 2014 door één vrijwilliger, wiens dochter diabetes type 1 heeft, en is uitgegroeid tot een landelijk opererende, logistieke operatie met ruim 70 inleverpunten, gecoördineerd door vier vrijwilligers. In totaal zijn er 150 miljoen kroonkurken ingeleverd. Het geld dat het tin in de metalen doppen oplevert, is gedoneerd aan het Diabetes Fonds en wordt ingezet voor diabetesonderzoek om diabetes te genezen. Van der Putten heeft zelf diabetes type 1 en is verantwoordelijk voor de opslag en het vervoer in haar regio. “Het gaat om de hoek Elst-Horst-Heesch. Ontzettend veel mensen uit de buurt, verenigingen, bedrijven en kleinere inzamelpunten uit de regio brengen hier hun verzamelde doppen. Ze doen deze in de emmer bij het hek of brengen grote partijen bij ons. En wij gooien ze dan in de ‘big bags’ achter het huis. Daar hebben we er nu tien van staan,” licht Van der Putten toe.

Onder de radar
De hoge opbrengst ‘is fantastisch’, maar even zo belangrijk vindt Reuvers dat het Diabetes Fonds met dit soort acties de media haalt en er dus aandacht komt voor deze ziekte. “Onderzoek is hard nodig voor betere medicijnen en uiteindelijk genezing van Diabetes type 1 of het voorkomen van type 2, maar het allerbelangrijkste is dat we door onderzoek de kwaliteit van leven voor patiënten kunnen verbeteren. Bovendien is diabetes bij een groot publiek onbekend, terwijl we in Nederland 1,2 miljoen patiënten hebben en dit aantal in de toekomst alleen maar zal groeien.”

Transport gezocht
Nicolle is nog niet klaar met sparen. De ‘big bags’, met twee miljoen doppen in haar tuin zijn hier het voorbeeld van. De uitdaging is nu om twee miljoen doppen in Leeuwarden te krijgen. “Elke big bag weegt zo’n 350 kilo”, lacht Van der Putten. “De doppen moeten naar de Nederlandse Onttinningsfabriek. We zijn daarom op zoek naar een transporteur die toch al naar Friesland moet en nog ruimte over heeft in het laadruim van de vrachtauto of een transporteur die ons wil helpen om de doppen weg te brengen. Wie ons kan helpen, kan mailen naar info@metalendoppen.nl.”
Meer info: diabeatit.nl/doppen 


Nicolle van der Putten en Marieke Reuvers en Elsbeth van Dijk van het Diabetes Fonds tussen de miljoenen flessendoppen. (foto: Persbureau SK-Media)

Meer berichten