<p>Het nieuwe vooraanzicht van de kerk en pastorie in Linden. Althans, zoals Fons Heijen het zich voorstelt.</p>

Het nieuwe vooraanzicht van de kerk en pastorie in Linden. Althans, zoals Fons Heijen het zich voorstelt.

(Foto: Familie Heijnen)

Oprijlaan bij kerk Linden? ‘Soms moet je ‘n voorschot op de plannen nemen’

  •   keer gelezen

LINDEN | Als het aan dorpsbewoner Fons Heijnen ligt, gaat het vooraanzicht van de H. Lambertuskerk en de pastorie in Linden flink op de schop. Met een mooie lange oprijlaan en wandelgebied in de 110 jaar oude pastorietuin. “Het is toch zonde dat onze prachtige 15e eeuwse kerk eigenlijk niet goed zichtbaar is?”, stelt Heijnen. 

Door Martijn Schwillens

Hij noemt het een hobby, voortgekomen uit een werkverleden bij een stedenbouwkundig bedrijf en ingegeven door een bericht van de Dorpsraad Linden medio 2021. Vol passie vertelt Heijnen over de plannen die hij heeft ontwikkeld voor het dorp. ‘Door het beschermd dorpsgezicht is er behoefte aan een beleidskader (...) Zonder plan gebeuren er dingen die niemand wil’, verwijst hij naar een publicatie van de dorpsraad. Dat liet ‘dorpsarchitect’ Heijnen zich geen twee keer zeggen en dus ging hij aan de slag. “Mijn vrouw is voorgangster in de kerk. Ik verbaas me tekens over de toegangsweg, die achterom de kerk leidt. Er zou een voorommetje moeten komen, waarbij onze prachtige kerk vol in het zicht komt van kerkgangers, maar ook van passanten en toeristen. De pastorietuin ligt nu helemaal verscholen, maar die zou gemakkelijk opnieuw ingericht kunnen worden. De dorpsraad zegt ‘dat met de nodige wijsheid de weinige ruimte beter benut kan worden’. Nou, soms moet je een voorschot op de plannen nemen”, wijst hij op een scherm naar prachtige vierdimensionale tekeningen van hoe de omgeving van de kerk volgens hem ingericht kan worden. “De voorzitter van de Dorpsraad heeft al laten weten enthousiast te zijn.”

‘Er zou een voorommetje moeten komen, waarbij onze prachtige kerk vol in het zicht komt van kerkgangers en toeristen’

Woningbouw
Zijn enthousiasme kent geen grenzen en dus ging hij ook aan de slag met nieuwe woningen in het dorp. “Uit het Masterplan Wonen van de gemeente is op te maken dat er in Linden behoefte is aan extra woningen. Zeker voor ouderen die nu standaard naar Cuijk vertrekken zodra ze achter een rollator komen te lopen”, vervolgt Heijnen, die op een leeg (agrarisch) perceel aan De Hostert zes woningen heeft ingetekend. “Dat is circa 2.400 vierkante meter grond, dus daar kun je dan zes woningen inclusief erf en tuin realiseren”, toont hij een 4D-schets die hij heeft gemaakt. “Ik heb jarenlang voor een stedenbouwkundige gewerkt, dus ik weet wat er kan. Normaal ligt er een bestemmingsplan en maak je een schets, maar andersom kan ook. Dat is bij Dommelsvoort ook gebeurd.”
Zijn doel van alle schetsen en tekeningen? “Het dorp enthousiasmeren”, benadrukt Heijnen. “Het is nu aan de dorpsraad om er iets mee te doen. Zij willen een planmatige aanpak. Die lever ik hen hiermee.”

Meer berichten