De column van Koos.
De column van Koos. Foto: Pixabay
column

‘Het is een waarheid als een koe: de meeste mensen deugen’

Column 453 keer gelezen

Eén van de allermooiste boektitels die ik in de voorbije jaren ben tegengekomen luidt: ‘De meeste mensen deugen’. Een titel waar ik heel blij van word. En zo is het maar net, denk ik erbij.

Natuurlijk, kijk om je heen en je weet al snel waarom de titel niet luidt: ‘Alle mensen deugen’. Er zijn engerds die in alles en iedereen een bedreiging zien, schelden op anderen en bij voorkeur op autoriteiten, er lopen mafkezen rond die denken dat Bill Gates iets heeft bedacht om tienduizenden baby’s te vermoorden, groepjes vallen mensen lastig en jatten andermans spullen.

De krant staat er vol van. Veel slecht nieuws, niks over de mooie kant der mensheid. Is waar, is geen nieuws. Het Eindhovens Dagblad experimenteerde er eind vorige eeuw een keer mee: alleen maar goed en leuk nieuws. Het werd een ongelooflijk saaie uitgave. Goed nieuws is geen nieuws. Conclusie: goed nieuws vinden we normaal, wijkt niet af van wat we verwachten, dus komt het niet in de krant.

Over de tasjesdief wordt geschreven, over al die mensen met een volle winkelwagen die mij en anderen voor laten gaan bij de kassa omdat ik maar een enkel dingetje hoef af te rekenen, heb ik nog nooit een stukje in de krant gezien. Tienduizenden keren hebben in de voorbije week onze brave medeburgers in het Land van Cuijk en Noord-Limburg keurig voorrang aan de medeweggebruiker gegeven, niks over gelezen. Maar dan zijn er twee volstrekt idioten uit Groesbeek (ja natuurlijk Groesbeek, niet van hier dus) die al straat-racend over een kruising op een Boxmeers bedrijventerrein jakkeren en daar een zwangere mevrouw ernstig letsel bezorgen. Over die twee heb ik wel gelezen. Terecht. Maar veel meer valt er niet over te zeggen. Ik hoop dat de betreffende rechter op de bewuste dag straks geen milde bui heeft. Dan blijf ik ondertussen mijmeren over de buurman die zijn stukje straat sneeuwvrij maakt (als het weer zover is) en de vrijwilligers die buurtbussen besturen, sportvelden bijharken of met prikker en afvalzak door de straat lopen.

Zie hoe blij ze in het voorbije weekend weer door onze winkelstraten flaneerden of de restaurants overbevolkten. We hebben het er zeker nog wel over hoe vaak bijvoorbeeld onze bestuurders een steekje laten vallen. Maar voor nu zeg ik uit de grond van mijn hart: de meeste mensen deugen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant