In de pastorietuin in Cuijk wordt een Romeinse tempel nagebouwd 'als trekker voor toeristen die een middag in Cuijk willen verblijven'.
In de pastorietuin in Cuijk wordt een Romeinse tempel nagebouwd 'als trekker voor toeristen die een middag in Cuijk willen verblijven'. Foto: Gemeente Cuijk

Is Romeinse tempel gewenst? Ja, zegt raad Land van Cuijk

Politiek 2.857 keer gelezen

CUIJK | De gemeenteraad van het Land van Cuijk heeft ingestemd met de realisatie van een Romeinse tempel in de pastorietuin in Cuijk. De aanleg maakt deel uit van plannen om het Romeinse verleden van Cuijk te vermarkten. Hiervoor moeten ook het museum aan de Maasstraat 17 en de Ceuclumtoren (achter de kerk) worden verbouwd.

De kosten van de verbouwingen en de bouw van een Romeinse Tempel bedragen in totaal 800.000 euro. Daarvan komt een kleine 100.000 euro voor rekening van de stichtingen, maar zeven ton moet worden gedragen door de Land van Cuijkse gemeenschap. Dat is teveel, vindt Liesbeth van Heeswijk van Liberaal LvC. “Is het nabouwen van een tempel in deze fase geen brug te ver? Brugstenen in een glazen kas: levert dat bezoekers op? Er wordt uitgegaan van 30.000 euro aan entreegelden elk jaar, maar dat is een aanname. Alles over de Romeinen is al op steenworpafstand te vinden, namelijk in Xanten (D) en Nijmegen. Investeer liever in andere projecten ten bate van het toerisme, zoals de Kraaijenbergse Plassen. Nog los van het feit dat er geen draagvlak is bij bewoners en onduidelijk is wat de centrumondernemers van de plannen vinden.”
Ook VVD en LPG zijn tegen de plannen. Een amendement om de Romeinse Tempel te schrappen, haalde het evenwel niet.

‘Brugstenen in een glazen kas: levert dat bezoekers op?’

Toeristen verleiden
Helma Pluk van Team Lokaal gelooft heilig in de plannen. “We gaan voor een uitbreiding van het museum, behoud van de toren en een toevoeging van een tempel om de beleving van ons Romeinse verleden te verbeteren. Het is een combinatie die toeristen gaat verleiden om een middag door te brengen in Cuijk. Ook de cultuurstraat krijgt hierdoor een mooie impuls.” Onderliggend onderzoek naar draagvlak bij inwoners en ondernemers is er niet. “Maar er zijn 75 vrijwilligers die er draagvlak voor zien.” Ook GroenLinks/PvdA gelooft in de plannen, net als CDA, D66, FVD en SP. “De tempel is juist de reden dat wij voorstemmen. Wij geloven in de meerwaarde voor het Cuijkse centrum”, aldus GroenLinks/PvdA-raadslid Esmee van der Ham.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant