Woningbouw in Haps.
Woningbouw in Haps. Foto: De Maas Driehoek
column

‘Onderwerpen zat voor verjaardagsfeestjes als die weer mogen’

Column 876 keer gelezen

Het is dat we verjaardagsfeestjes niet meer mogen vieren. Stel nou dat dat er toch weer van gaat komen, dan mag u raden wat het vaste onderwerp van gesprek gaat worden. Juist, de prijzen van de huizen.  

Hadden we het vroeger over de rente die maar bleef zakken, uiteindelijk tot onder de vijf procent. Gekker kon het nooit worden, maar het werd steeds gekker. Nu gaat het erover wat een gek wil geven voor een huis. Gekker leek het niet te kunnen worden maar het wordt steeds gekker. Had ik vanavond een verjaardagsfeestje - zeer tegen mijn zin door anderen ermee naartoe gesleept - dan had ik het wel geweten. Ik had het verhaal verteld van een kennis die een paar jaar geleden werd uitgelachen toen hij drie ton voor zijn huis dacht te kunnen vragen. Een maand geleden besloot om het echt te koop te gaan zetten. Het is al verkocht, voor 4,5 ton. Sterk verhaal, nietwaar, goed genoeg voor een gemiddeld verjaardagsfeestje.

Maar nu ik er even over denk, vrees ik dat een of ander opgewonden familielid wel weer met een nog sterker verhaal op de proppen zou komen. We komen woningen tekort. En tot overmaat van ramp beginnen westerlingen hier in onze vijver te vissen. En die zijn helemaal knettergek. De gemeenteraad Land van Cuijk heeft het ook in de smiezen en besloot dat er niet meer gespeculeerd mag worden met nieuwbouwwoningen op gemeentegrond. Lijkt een ferm besluit. Maar eentje dat ingrijpender klinkt dan het daadwerkelijk aan effect zal sorteren. Want wat constateerde linkse rakker Mike van Diemen? Die woningen op gemeentegrond betreffen slechts 10% van het totaal aantal nieuw te bouwen woningen. Eén op de tien. Dat schiet niet op.

Dus mag die gemeenteraad nog eens piekeren over een nog wat steviger besluit. Pak de wapenen op tegen de huisjesmelkers. Dat de twee raadsleden van de VVD niet meedoen, mag geen probleem zijn. Er zijn nog 35 andere, vaak best wel redelijke raadsleden. Zeker zo benieuwd ben ik naar de slagkracht van verantwoordelijk wethouder Bouke de Bruin. In alle (alweer zo goed als vergeten) verkiezingscampagnes werd geroepen om versnelling van de nieuwbouwprojecten. Ja, dat wil ze echt. Maar hoor ik al wat roepen over procedures, buurten die moeilijk doen, onbetaalbare aannemers of dwarsliggende vleermuizen? Ik hoor het straks wel op het eerste het beste verjaardagsfeestje.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant