'De computer van de nieuwe gemeente Land van Cuijk hapert'
'De computer van de nieuwe gemeente Land van Cuijk hapert' Foto: Talvi Mediacentrum
column

‘De computer van de nieuwe gemeente Land van Cuijk hapert’

Column 902 keer gelezen

Het klinkt sympathiek. Maar dat is het niet. Bij de inwoners van de teloor gegane gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Grave worden in januari en februari geen gemeentelijke belastingen afgeschreven.

Het is een dooie mus. Want, zo lees ik op de uiterst sobere website van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, dat geld wordt in maart, april of mei (of misschien nog iets later?) afgeschreven. Ze hebben hun computer nog niet op orde. In de woorden van de gloednieuwe gemeente: “Het samenvoegen van de administraties van de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Boxmeer duurt langer dan verwacht.”

Het is al een jaar of twee, drie geleden dat heel erg definitief besloten werd om deze gemeenten samen te voegen? D’r zal toch wel ooit iemand hebben geroepen dat de excel-bestandjes bij elkaar geveegd zouden moeten worden? Merkwaardig genoeg wordt bij de mensen van voorheen St. Anthonis wel op tijd het geld afgeschreven.

Een ramp zal het allemaal niet zijn, maar dit zijn zo van die dingen waar ik helemaal niks van snap. Zodra er iets geautomatiseerd, gecentraliseerd of gedigitaliseerd moet worden, is er stront aan de knikker. Het gemak dient de mens en onze digitale systemen moeten daarbij een handje helpen. An me hoela. Bel maar eens met je telefoonaanbieder. Of met je nutsbedrijf. Probeer tegenwoordig nog maar eens telefonisch een vraagje te stellen aan je bank. Je wordt hels en knettergek en hebt na een half uur nog geen antwoord op je vraag. Terug naar de gemeente. Je gaat er niet dood aan als je even niets te hoeft te  betalen en daarna ineens alles tegelijk. Maar het is wel ergerlijk.

Nog vervelender is het als je afhankelijk bent van de gemeentelijke computersystemen. Sprak van de week een kennis die zo nu en dan een nieuwe landgenoot die nog niet helemaal thuis is in onze wonderlijke wereld en taal, een handje helpt. Hij had met een uiterst gemotiveerde, werkwillige asielzoeker een gesprek met een medewerkster van de sociale dienst Land van Cuijk.

Op enig moment stokte het gesprek. Want de medewerkster moest iets in het systeem opzoeken. Maar daar kon ze al twee maanden niet meer in. Alles wat ze besprak moest ze doen op basis van de dossierkennis in haar hoofd. Dat kon ze behoorlijk. Dat was sympathiek. Maar wel idioot.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant