Eerdere werkzaamheden aan de provinciale weg N602 bij Wanroij.
Eerdere werkzaamheden aan de provinciale weg N602 bij Wanroij. Foto: Gemeente Sint Anthonis

Te dure N602 hoofdpijndossier Land van Cuijk: ‘De basis voor een dergelijk project was niet op orde’

Verkeer en vervoer 1.759 keer gelezen

SINT ANTHONIS | De gemeente Land van Cuijk erkent dat er grote fouten zijn gemaakt tijdens de voorbereiding en uitvoering van de upgrading van de provinciale weg N602 tussen Sint Anthonis en Sint Hubert. Dit heeft er alvast toe geleid dat de kosten vier miljoen euro hoger uitvallen en de werkzaamheden nog steeds niet af zijn. “De basis voor een dergelijk omvangrijk project was niet op orde.”

Door Martijn Schwillens

Dat laat het college van B en W weten op schriftelijke vragen van CDA, dat wilde weten waarom de verbetering en vernieuwing van de provinciale weg zo lang duurt en waarom de kosten vele malen hoger zijn uitgepakt dat aanvankelijk was begroot. De gemeente Land van Cuijk laat nu weten dat de oude gemeente Sint Anthonis ‘te weinig ambtelijke capaciteit, kennis en kunde in huis had om dit project goed voor te bereiden’. Gevolg: vier miljoen euro meer gemeenschapsgeld nodig voor de upgrading van de N602, die bij aanvang van de werkzaamheden in 2018 al begon met een begroting die zeven ton hoger lag dan het beschikbare budget. Later kwamen daar nog een herberekening voor de totale kosten van 1,7 miljoen, wijziging van het ontwerp voor de weg in het centrum van Sint Anthonis (1,5 miljoen), herstraten en aanpassing van de rijbaan in Wanroij (600.000 euro) en het openbreken van de weg voor glasvezel (40.000 euro) bij. 

‘Er was een grote druk op een snelle uitvoering van het project. Dit heeft geleid tot fouten en onvolledigheden’

Meer kosten en vertraging?
Hoewel de verantwoording voor het project bij de oude gemeente Sint Anthonis ligt, neemt het Land van Cuijk wel haar verantwoordelijkheid. “Wij willen eerlijkheid, openheid en transparantie bieden”, laat het gemeentebestuur weten. “De basis voor een dergelijk groot project was niet op orde. Daarnaast was er een grote, collectieve druk op een snelle uitvoering van het project. Dit heeft geleid tot fouten en onvolledigheden in het ontwerp en een ondermaats bestek.”
Het is nu aan verkeerswethouder David Sölez (Team Lokaal) om ervoor te zorgen dat de kosten en duur van de werkzaamheden aan de N602 niet nog meer toenemen. Dat wordt een hele klus, nu blijkt dat alle grote fouten aan de weg ‘het gevolg zijn van de projectvoorbereiding en het bestek’. Zo komen in ieder geval de kosten voor een nieuwe fundering van de weg in Wanroij voor rekening van de Land van Cuijkse gemeenschap. Op de N602 bij Ledeacker zijn bovendien al sporen te zien, waardoor de verwachting is dat al eerder dan na de geplande tien jaar groot onderhoud aan de weg moet plaatsvinden.
De verwachting is dat de ‘vernieuwde’ N602 tussen Sint Anthonis en Sint Hubert in het voorjaar van 2022 kan worden opgeleverd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant