Het gemeentehuis van het Land van Cuijk aan het Raadhuisplein in Boxmeer wordt verbouwd.
Het gemeentehuis van het Land van Cuijk aan het Raadhuisplein in Boxmeer wordt verbouwd. Foto: Kliknieuws

Hoe duur gemeentehuis Land van Cuijk wordt weet nog niemand

Politiek 843 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Hoe hoog de precieze kosten worden voor de grootschalige vernieuwbouw van het gemeentehuis van het Land van Cuijk in Boxmeer is niet eerder bekend dan in voorjaar 2023. Toch bezweert het college van B en W nu al dat de kosten altijd lager zullen zijn dan alle ambtenaren onderbrengen in de ‘oude’ gemeentehuizen in Grave en Cuijk.

Door Martijn Schwillens

Dat stelt het gemeentebestuur naar aanleiding van schriftelijke vragen van de Lokale Partij Grave (LPG). Fractievoorzitter Astrid Bannink van die partij zal tijdens de gemeenteraad van 10 maart een amendement indienen om de verbouwing te schrappen en te besluiten om de ambtelijke organisatie onder te brengen in de huidige gemeentehuizen van Cuijk en/of Grave. “Het werken op twee of meer locaties van de ambtelijke organisatie is suboptimaal, kostenverhogend en daarom onwenselijk. Reden waarom we zo snel als mogelijk in het verbouwde en uitgebreide gemeentehuis Land van Cuijk willen intrekken”, verdedigt het college van B en W de keuze voor de vernieuwbouw in Boxmeer.

‘De bouwprijs is pas definitief na gunning van de aanbesteding in 2023’

Risico’s niet uit te sluiten
Onlangs werd al bekend dat de verbouwing van het gemeentehuis niet negen miljoen, maar minstens zestien miljoen euro gemeenschapsgeld gaat kosten. En niemand die weet hoe hoog de kosten uiteindelijk zullen zijn, moet ook het college van B en W erkennen. “De bouwprijs is pas definitief na gunning van de aanbesteding (eerste kwartaal 2023)”, aldus de gemeente. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat de exploitatiekosten van de vijf gemeentehuizen hoger waren dan dat de kosten in de toekomst zullen worden. Maar garanties zijn er niet, nu in een tijdsbestek van amper drie maanden al is gebleken dat de bouwkosten minimaal zeven miljoen euro hoger zijn en risico’s op extra kosten niet uitgesloten worden. Bovendien is er ook nog steeds geen voorlopig ontwerp.
De gemeente Land van Cuijk verwacht dat de opbrengst van de verkoop van de vier (nu en in de toekomst leegstaande) gemeentehuizen ‘minimaal voldoende is om de boekwaarde af te boeken’. En als die opbrengst toch tegenvalt? “Dan dekken we dat af uit de algemene reserve”, stelt het college. Oftewel, nog meer gemeenschapsgeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant