Roos Aben
Roos Aben Foto: Gemeente Land van Cuijk
Column

‘Een nieuwe gemeente, voor mij een nieuw begin!’

Column 448 keer gelezen

Dit podium geeft me de mogelijkheid mezelf voor te stellen. Dat is prettig want als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad vind ik het belangrijk gekend te worden en bereikbaar te zijn.

Bijna 30 jaar was ik politiek actief in de gemeente Sint Anthonis als raadslid en wethouder. Die periode werd in 2017 noodgedwongen afgesloten wegens ziekte. Toen ik weer voldoende fit was merkte ik dat ik de politiek miste en ben ik voorzitter van GroenLinks Land van Cuijk geworden. Bij de start van de nieuwe gemeente ben ik gestopt als voorzitter en raadslid geworden voor GroenLinks-PvdA. Het raadswerk geeft me energie. Ik vind het politieke werk leuk en nuttig en ben blij dit te kunnen doen in een fijn team met betrokken mensen.

Persoonlijk haal ik mijn inspiratie en motivatie vooral uit het werken voor mensen die, om welke reden dan ook, kwetsbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat ze het financieel moeilijk hebben; steun nodig hebben om hier een nieuw leven op te bouwen; tegen muren oplopen om een oplossing op maat te krijgen; jong zijn en moeite hebben hun weg te vinden of geen betaalbaar huis kunnen huren of kopen. Mis je andere kwetsbare groepen in deze opsomming? Dat komt niet door gebrek aan belangstelling of geen oog hebben voor hun problemen maar omdat zij in algemeenheid goed zijn vertegenwoordigd door heel betrokken belangenorganisaties die de politiek goed weten te vinden. Daarom gaat mijn speciale aandacht uit naar de mensen die die vertegenwoordiging niet hebben. Hoewel wij met 3 van de 37 zetels geen ijzer met handen kunnen breken, doen we wel ons uiterste best het maximale eruit te halen. Dat we deel uitmaken van de coalitie en daarom een wethouder hebben helpt daar ook aan mee.

Van vijf kleinere gemeenten naar één gemeente van bijna 90.000 inwoners in 33 kernen is een grote verandering. De kunst en de uitdaging wordt om het voordeel van de grootte te benutten en het goede van het kleine te behouden. In de oude gemeenten waren we letterlijk dichterbij, in staat ons gezicht veel te laten zien en daardoor gevoelsmatig misschien gemakkelijker benaderbaar. Nu we groter zijn moeten we onze stem meer laten horen en meer invloed uitoefenen in de regio, bij de provincie en bij de landelijke politiek. We moeten de goede balans vinden om de contacten warm te houden, dat zie ik als een uitdaging.

Er is veel werk te doen. Ik hoop dat veel daarvan met jullie betrokkenheid en input vorm gaat krijgen. Zoals ik in het begin van deze column al schreef ben ik graag bereikbaar. Ik nodig je uit me te mailen met vragen en/of ideeën. Bellen mag ook.
roosaben@hotmail.com, 06-33092308

GroenLinks/PvdA

Roos Aben

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant