De gevel van de Schouwburg in Cuijk is sinds deze week geel-blauw gekleurd, om medeleven te tonen met de situatie in Oekraïne.
De gevel van de Schouwburg in Cuijk is sinds deze week geel-blauw gekleurd, om medeleven te tonen met de situatie in Oekraïne. Foto: Persbureau SK-Media

Ook Land van Cuijk wil vluchtelingen Oekraïne opvangen

Algemeen 1.482 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Ook de gemeente Land van Cuijk is bereid om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Honderdduizenden bewoners van dat Oost-Europese land zijn sinds vorige week donderdag op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. De gemeente kijkt welke mogelijkheden er zijn om deze mensen op te vangen. “We hebben nog geen locatie op het oog”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Op vragen van nieuwsblad De Maas Driehoek laat de gemeente Land van Cuijk weten dat er vanuit de overheid een verzoek is gekomen om vluchtelingen op te vangen. “Dit gesprek gaan we graag aan, om zo met elkaar te kijken naar onze mogelijkheden om hulp te bieden”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “We ontvangen vanuit onze gemeenschap al meerdere aanbiedingen om mensen uit Oekraïne op te vangen. Hierbij denken we als gemeente positief mee.”

‘We ontvangen vanuit onze gemeenschap al meerdere aanbiedingen om mensen uit Oekraïne op te vangen’

Zoektocht naar locatie
Gezien het grote aantal vluchtelingen is grootschalige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne gewenst. De gemeente is nog op zoek naar een goede opvanglocatie. “In de naderende gesprekken nemen we ook het aanbod vanuit de Land van Cuijkse gemeenschap mee. Belangrijk is dat het een geschikte locatie is.”
Het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon gaat na jaren van overlast per mei 2022 dicht. In tegenstelling tot een groot gedeelte van het aantal vluchtelingen dat nu in het AZC zit (alleenstaande mannen, veiligelanders), zijn de vluchtelingen uit Oekraïne vooral (jonge) gezinnen, veelal zonder man. “Het AZC in Overloon komt eind mei leeg te staan, maar de opvang voor de Oekraïense bevolking is nu nodig. Of en hoe we deze locatie eind mei kunnen inzetten, is een vraag die we in overleg zo snel mogelijk beantwoorden.”

‘Dragen bij waar we kunnen’
De gemeente laat weten dat het enthousiast is over de vele initiatieven die ook in het Land van Cuijk zijn ontstaan om hulpgoederen, kleding en andere spullen in te zamelen voor Oekraïne. “We zien dat dit soort initiatieven ook binnen onze gemeente zijn ontstaan. Daar dragen we aan bij waar we kunnen. De vrijwilligers en stichtingen zijn hierbij onmisbaar. Inwoners die zoekende zijn naar een manier om te helpen, wijzen we op de mogelijkheden en de organisaties die dit faciliteren”, legt een woordvoerder uit. “Deze mogelijkheden variëren van geld of spullen doneren tot het bieden van een logeerplek. Kijk vooral ook op rijksoverheid.nl. Hier vinden mensen een overzicht van manieren om te helpen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant