Als het aan LPG ligt, blijft een deel van de ambtenaren van de gemeente Land van Cuijk gewoon in het gemeentehuis in Cuijk werken.
Als het aan LPG ligt, blijft een deel van de ambtenaren van de gemeente Land van Cuijk gewoon in het gemeentehuis in Cuijk werken. Foto: De Maas Driehoek
opinie

‘Amendement LPG gaat vooral denkrichting raad duidelijk maken’

Politiek 572 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De gemeenteraad van het Land van Cuijk buigt zich donderdag over de vraag hoeveel verder de bouwkosten voor het nieuwe gemeentehuis mogen oplopen of dat nu al een pas op de plaats is gewenst, zoals LPG wil. De stemming zal veel meer duidelijk maken dan een simpel ja of nee. Het maakt vooral de denkrichting van deze raad duidelijk: gemeenschapsgeld rijkelijk uitgeven of vaker en meer de hand op de knip houden?

Door Martijn Schwillens

Zeven miljoen meer voor het gemeentehuis, vier miljoen meer voor de N602, zeven ton voor een Romeinse tempel zonder objectief draagvlakonderzoek en 75% minder opbrengsten voor het verenigingsleven door een nieuwe inzamelmethode van oud-papier. De nieuwe gemeente Land van Cuijk is nog maar twee maanden onderweg, maar duidelijk is nu al dat de ‘efficiencyslag’ die kiezers en bewoners werd beloofd, voorlopig nog met een flink prijskaartje komt. 

Keuzes durven maken
Tot nu toe heeft het college een vrijbrief gehad van de gemeenteraad, maar eens zal het moment komen dat van raadsleden mag worden verwacht dat zij op de rem trappen. Tot nu toe regent het schriftelijke vragen, maar zolang niemand op het idee komt om de paraplu op te klappen, dreigt een nat pak voor de bewoners van het Land van Cuijk. Groot werd in de aanloop naar de fusie uitgelegd als beter. De inwerkperiode, die logischerwijs gepaard gaat met onvoorziene tegenvallers, is voorbij. De tijd is nu aangebroken om ‘beter’ te bewijzen.
Binnen het prachtige adagium dat partijdiscipline heet, zal elk raadslid donderdagavond stemmen wat zijn of haar fractievoorzitter hen heeft opgedragen. En dat is jammer, want dit college van B en W gaf bij haar aantreden op 3 januari aan meer macht te willen geven aan de gemeenteraad (lees: raadsakkoord op hoofdlijnen met ruimte voor eigen inbreng van de raad, red.). Dat betekent dus keuzes durven maken die een gemeentebestuur niet altijd welgevallig zijn.
Voorlopig riekt het echter nog veel naar oude politiek, maar dan met een nieuw uitgavenpatroon...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant